Nyitókép: AP Photo/Virginia Mayo

 

Kaja Kallas észt miniszterelnök kedd este közölte, hogy Jens Stoltenberg lemondását követően szeretné, ha lehetséges jelöltként fontolóra vennék a NATO-főtitkári posztra.

 

A Politico médiacég washingtoni konferenciáján Kallas igennel válaszolt a portál szerkesztőjének arra a kérdésére, hogy szeretné-e, ha elgondolkodnának róla, mint lehetséges jelöltről.

 

Kallas Oroszország egyik fő kritikusa az Európai Unióban, és átfogóbb terveket hirdet az Oroszországgal közvetlenül szomszédos balti posztszovjet államok, Észtország, Litvánia és Lettország védelmére.

 hirdetes_810x300  

 

NATO-diplomaták szerint Kallas megközelítését egyes NATO-tagok túlságosan féktelennel tarthatják ahhoz, hogy ő irányíthassa a Szövetséget – írja a Reuters.

 

Stoltenberg 2014-ben foglalta el a NATO főtitkári posztját. Mandátuma jövő év októberében jár le, amit júliusban negyedszer is meghosszabbították neki. Tekintettel az ukrajnai háborúra, a tagországok úgy döntöttek, hogy megtartják a tapasztalt vezetőt, ahelyett, hogy megpróbálnának megegyezni az utódjáról.

 

Kallas mellett Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök is érdeklődést mutatott a NATO főtitkári posztja iránt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!