Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

A Cseh Köztársaság felvette nemzeti szankciós listájára a külföldi orosz vagyonkezeléssel foglalkozó társaságot, amely számos ingatlant kezel Csehországban. Ezzel befagyasztotta a Csehországban található összes orosz állami vagyont, amelyet ez a cég kezel, kivéve a védelem alá eső diplomáciai létesítményeket – jelentette be Jan Lipavský cseh külügyminiszter a szerdai kormányülés után.

 

„Az én javaslatomra a kormány ma jóváhagyta az orosz állami vagyon befagyasztását Csehországban. Véget érnek azok a kereskedelmi tevékenységek, amelyekből Oroszország az ukránok meggyilkolását finanszírozza”

 

– írta Lipavský a X közösségi oldalon.

 

 hirdetes_810x300  

A sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az Orosz Föderáció Elnöki Hivatalának külföldi vagyonkezelési vállalkozása jogi személy, amelynek bevételeiből közvetlenül finanszírozzák az orosz rezsimet.

 

A vállalat számos ingatlant kezel, különösen Prágában és Karlovy Varyban. „A vállalat kereskedelmi tevékenysége mostantól illegális, és ezen szankciók megkerülése vagy megsértése szintén jogellenes. A szankciós listára való felvétel az összes vagyon befagyasztását maga után vonja, amelyet ez a szubjektum birtokol vagy más módon ellenőriz Csehországban” – tette hozzá a cseh diplomácia vezetője.

 

Azoknak, akik például az épületekben laknak vagy vállalkozást vezetnek, továbbra is bérleti díjat kell fizetniük. Oroszország azonban nem fog tudni hozzáférni ezekhez a bérleti díjakhoz. „Az ingatlant nem lehet majd átruházni vagy eladni. Oroszország nem használhatja azokat a bankszámlákat, amelyekre ezen ingatlanok bérleti díja megy” – írta Petr Fiala miniszterelnök az X közösségi oldalon.

 

Lipavský hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem vonatkozik a diplomáciai képviseletek helyszíneire. Lipavský szerint Csehország azt is javasolni fogja, hogy a cég kerüljön fel az EU szankciós listájára. „Ha Európában ezt sikerülne megvalósítani, az nagy siker lenne, mert más uniós országokban is érvényes lenne” – mondta a miniszter.

 

Elmondása szerint a Cseh Köztársaság Külügyminisztériuma csaknem egy éve dolgozott ezen a lépésen. Jelenleg hét oroszországi magán vagy jogi személy szerepel a cseh szankciós listán.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!