Nyitókép forrása: SITA/Juan Medina/Pool via AP

 

Miközben Ukrajna nagyon szeretne belépni az EU-ba, brutális eszközökkel korlátozná a kisebbségek, köztük a magyarok nyelvhasználati jogait. A magyar Hír TV riportjából az derül ki, hogy két olyan területen is kötelezővé tennék az ukrán nyelv használatát, ami elég egyértelműen jelzi, Ukrajnának jelenleg nem sok köze van a demokráciához.

 

Az egyik rendelet előírná, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban csak délután 5 óra után beszélhetnek magyarul a diákok és a tanárok egymással. 

 

De tudják ezt még fokozni: az új rendelet az is előírja, hogy a még magyarul tudó orvosok sem konzultálhatnak magyarul a betegeikkel Kárpátalján. 

 

 hirdetes_300x300  

A dolog érdekessége, hogy miközben Ukrajna a sajtóban arról nyilatkozik, hogy még az idén meg akarja kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, épp az egyik olyan sarkalatos feltétel teljesítését mulasztja el, mi több, cselekszik szöges ellentétben az előírt elvárásoknak, amely nélkül nem kezdődhetnének meg a csatlakozási tárgyalások.

 

Mivel az csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez az uniós tagállamok egyhangú támogatására lenne szükség, Magyarország ellenállása a kisebbségi jogok látványos megsértése kapcsán valószínűleg nem enyhül meg.

 

A kijevi politikai vezetés nacionalista makacssága egyébként már az ukrán sajtót is irritálja. A józanabb kommentárokban azt javasolják a politikusoknak, hogy egyezzenek ki Budapesttel a kisebbségi kérdésekben. Főleg, hogy Ukrajna körül egyre fogy a levegő, és már nem engedheti magának, hogy olyan magas lóról beszéljen Európa irányába, mint tette azt az elmúlt másfél évben.

 

Megjegyezzük, az ukránhoz hasonló magyar nyelvellenes intézkedéseket anno, Robert Fico első kormánya idején megpróbáltak bevezetni Szlovákiában is, a hírhedt 2009-es államnyelvtörvénnyel. Eredeti formájában szintén beavatkozott volna például a beteg-orvos közti kommunikációba. Később a törvényt felpuhították, de például a mai napig működik a nyelvrendőrség intézménye, ami időről időre provokálja a felvidéki magyar közösséget.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.