Nyitókép: Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

Joe Biden amerikai elnök világossá tette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök számára, hogy a kétállami megoldás az egyetlen válasz az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, és a Gázai övezet megszállása „nagy hiba” lenne – erről maga az amerikai elnök beszélt újságíróknak szerdán.

 

Biden kaliforniai sajtóértekezletén elmondta: minden tőle telhetőt megtesz a Hamász palesztin terrorszervezet fogságában lévő túszok kiszabadítására, de ez nem jelenti azt, hogy e célból amerikai katonákat vetne be.

 

Biden szerint a héten a túszoknak küldött üzenete – tartsatok ki, jövünk – félreértésekre adott okot. „Úgy értettem, mindent megteszek, amit tudok a kiszabadulásuk érdekében. (…) Nem arra gondoltam, hogy katonákat küldök értük…nem beszéltem a hadseregről” – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Szavai szerint folyamatosan dolgozik az ügyön, és nem hagyja abba, amíg a túszok – köztük egy hároméves amerikai gyerek – vissza nem nyerik szabadságukat.

 

Katar, ahol a Hamász politikai irodája működik, közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a több mint 240 túsz kiszabadítása érdekében.

 

Biden szerint a Hamász háborús bűnt követett el azzal, hogy főhadiszállását egy kórház alatt helyezte el. Mint mondta, Izrael korlátozott számú katonával foglalta el a Sífa kórházat, nem hajtott végre szőnyegbombázást.

 

Megmondtuk nekik, hogy rendkívül óvatosnak kell lenniük” – mondta, hozzátéve: Izrael kötelessége a legnagyobb elővigyázatosságot tanúsítani célpontjai megválasztásában. Mindazonáltal – folytatta – nem reális elvárni tőle a katonai műveletek leállítását, tekintettel a Hamász-vezetők fenyegetőzésére, hogy készek tovább folytatni támadásaikat Izrael ellen.

 

Biden elmondta: közölte Netanjahuval, nem hiszi, hogy a háború véget érhet anélkül, hogy a kétállami megoldás megvalósulna. „Világossá tettem Izrael számára: azt gondolom, nagy hibát követnének el, ha megszállnák Gázát” – jelentette ki.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!