Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

Az EU és az Európai Bizottság idén nagy sajtófelhajtás mellett tett ígéretet arra, hogy egymillió lőszert fognak leszállítani Ukrajnának 2024 márciusáig. A minap a német védelmi miniszter megerősítette, hogy az egymillió darabos célt biztosan nem sikerült elérni. Pontos összeget azonban nem mondott. A Politico azonban kiderítette, hogy mire számíthat Ukrajna: megadott határidőre még a felére sem.

 

Mindezt most politikai tűzoltás keretében igyekeznek kedvező narratívába ágyazni Brüsszelben. Jiří Šedivý, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) cseh vezetője kijelentette, hogy az egymilliós célt még tú is fogják szárnyalni – csak épp nem a vállalt határidőre.

 

Ukrajna eddig 300 ezer darab 155 mm-es, rendkívüli hiánycikknek számító tüzérségi lőszert kapott Európától a márciusban tett vállalások óta. Európa raktárai kiürültek, a gyártás felpörgése (és a költségek felvállalása) lassabban alakul a vártnál.

 

 hirdetes_300x300  

Hét tagállam (köztük Németország) saját költségre gyorsított megrendeléseket adott le gyáraiknak a 155 milliméteres munícióra, de eddig kevesebb mint 100 ezer darab ilyen lőszert sikerült leszerződni, ami igen messze van az egymilliótól.

 

Az Európai Bizottság és a külügyi képviselő, Joseb Borrell azt javasolja, hogy a tagállamok a lőszergyártás exportját teljesen irányítsák át Ukrajnába, amit könnyű mondani, de nehéz megtenni. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a fizetőképes vásárlók helyett a tagállamok saját költségből gyártott lőszereiket saját költségen szállítsák le Ukrajnának, továbbra is fenntartva azt a háborút, amelynek gazdasági következményei egyre súlyosabbak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.