Nyitókép: United States Secretary Of Defense via Reuters

 

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere hétfőn Kijevbe érkezett be nem jelentett ukrajnai látogatásra. Találkozni fog az ukrán tisztségviselőkkel, és megerősíti az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajnának a folyamatos orosz agresszió elleni küzdelemben – jelentette a Pentagon.

 

Az amerikai miniszter külföldi útját biztonsági okokból nem jelentették be előre. Austin Lengyelországból vonattal érkezett Kijevbe. Ez a második látogatása azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megkezdte az ukrajnai inváziót.

 

Mind Austin, mind Antony Blinken külügyminiszter októberben az Egyesült Államok törvényhozóihoz fordult, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát. A védelmi minisztérium vezetője akkor azt mondta, hogy „Vlagyimir Putyin orosz elnök sikerrel jár” Ukrajnában Washington támogatása nélkül.

 hirdetes_300x300  

 

Néhány amerikai republikánus azonban elutasítja Kijev támogatását. Emellett múlt héten az amerikai Kongresszus ideiglenes tervet hagyott jóvá az ún. shutdown korlátozására, vagyis a kormányzati intézmények finanszírozásának leállítására. Az eredeti szándékoktól eltérően azonban nem tartalmazza az Ukrajnának vagy Izraelnek nyújtott segélyt.

 

Az Egyesült Államok Kijev legnagyobb katonai segélyszállítója. Eddig csaknem 44 milliárd dollárt különítettek el, és többször ígéretet tettek arra, hogy „ameddig szükséges” segítenek. Egyes republikánusok ellenkezése azonban veszélyezteti a jövőbeli segélyszállítmányokat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!