Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és adminisztrációja minden fórumon több és modernebb fegyvereket, és még több pénzt követel nyugati partnereitől, egyre több olyan információ jelenik meg, amely szerint Ukrajnának leginkább az emberhiánnyal kell megküzdenie. Néhány héttel ezelőtt Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök maga is utalt rá, hogy emberhiánnyal küzdenek, előtte pedig a The Times közölt információt arról, hogy ha Ukrajna meg is kapná a legmodernebb fegyvereket, erősen kétséges, hogy élőerőt tudna mögé állítani. Ezt a problémát viszi tovább immáron a háborúpárti progresszívok elsőszámú médiuma, a CNN is.

 

Emlékeztetőül: Ukrajna tényleges katonai veszteségeit titkolják, csak óvatos és az információs háború miatt nem hiteles becsléseket hallhattunk eddig az illetékesektől. Beszédes azonban, hogy a kijevi vezetés próbálja hátráltatni egy hatalmas, egymillió parcellából álló nagy kijevi temető létrehozását, mert annak méretei önmagában is jelzik, hogy az elesett ukrán katonák száma hatszámjegyűre rúg.

 

A CNN hétvégi cikke szerint Ukrajna emberhiánnyal küzd, és az ukrán hadseregnek egyre több élőerőre van szüksége, hogy tartani tudja magát az Oroszországgal vívott felőrlő háborúban. Az ügynökség megjegyzi, hogy Oroszország népessége több mint háromszor nagyobb Ukrajnáénál. 

 

 hirdetes_810x300  

Valreij Zaluzsnij vezérkari főnök a The Economistnak adott interjújában nyíltan beszélt arról, hogy egyre nagyobb kihívást jelent a katonák toborzása és kiképzése, a frontokon harcoló katonákat nem tudják pihentetésre visszavonni és rotálni kipihent egységekkel. A lakosság nagy része igyekszik elkerülni a sorozást.

 

A következtetés a CNN szerint (is) egyértelmű: Ukrajnának emberekre van szüksége, méghozzá azonnal.

 

A CNN azt is leírja – bár ezt nem szívesen emlegetik a mainstream sajtóban – hogy a mozgósítás az idei évtől már a nőket is érinti.

 

Nehéz megállapítani, hogy mennyien menekültek el a hadkötelezettség elől, de valószínűleg több mint százezer hadköteles férfi talált menedéket Ukrajnától nyugatra, főleg Lengyelországban. Ukrajna korábban megpróbálta rábírni a szomszédos országokat, hogy adják ki az ukrán férfiakat a kijevi hatóságoknak – természetesen dezertálás miatt, frontra küldés céljából -, de csak a lengyelek mutattak erre hajlandóságot, azok is csak erősen korlátozott mértékben.

 

Csak az elmúlt 10 hónapban 43 ezer ukrán hadköteles férfitől tagadták meg az ország területének elhagyását Ukrajnában, vagyis továbbra is tömegek próbálják elkerülni a harcokban való részvételt.

 

A CNN azt is elismeri, hogy „a várt nagy nyári ellentámadás nem hozott áttörést a fronton”, a nyugati támogatások pedig meginoghatnak az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán is.

 

Az ügynökség által megkérdezett civilek véleményére is érdemes odafigyelni. Az egyik IT-programozó elutasítja a sorozást, mi több, nem is tartja jogosnak:

 

„Mindenki a kötelességről papol. Nekem azért van egy kérdésem: mit adott ez az ország, amivel tartozom? A szüleim fizették a taníttatásomat, pedig kiváló diák voltam, ennek ellenére korlátozott forrásokkal folytattam a tanulmányaimat. Azt látni, hogy senki sem tartja be a törvényeket, de mindenki a kötelességről beszél. Minek menjek a frontra, ha még katonai kiképzésem sincs?”

 

mondta.

 

Egy másik szerint Ukrajna nem volt és nincs felkészülve az Oroszország elleni háborúra, és nem is tartja valószínűnek, hogy győzni tudnak:

 

„Oroszország bebetonozta magát keleten, ez a háború saját polgáraink felesleges lemészárlásáról szól. Nem akarok harcolni. Nem vagyok rá felkészülve sem fizikailag, sem szellemileg. Megpróbálom elkerülni a behívót.”

 

Persze az ügynökség által idézettek többsége hajlandóságot mutat a harcra. Más kérdés, hogy hányan mernek ellentmondani az uralkodó politikai narratívának egy olyan országban, ahol a sajtó is csak azt közölheti, amit előzőleg egy hatósági bizottság jóváhagy számára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!