Nyitókép: AP photo

 

Vasárnap rekordáron, közel kétmillió euróért árverezték el azt a kétsarkú kalapot, amelyet egykor Bonaparte Napóleon francia császár viselt.

 

A kalap ára elérte az 1,932 millió eurót, a nyertes licitáló sem személyazonosságát, sem nemzetiségét nem kívánta felfedni – közölte az aukciósház. A kalap korábban Jean-Louis Noisiez üzletember tulajdonában volt, aki tavaly hunyt el.

 

A kalap végösszege több mint négyszerese volt a kikiáltási árnak; az eladási árat 600-800 ezer euróra becsülték.

 hirdetes_300x300  

 

A feltételezések szerint Napóleonnak körülbelül 120 ilyen kalapja volt, amelyek többsége nem maradt fenn. Ezt a konkrét kalapot viselte 1808 és 1815 közötti császári időszakának nagyjából felénél. Ellentétben a legtöbb akkori emberrel, Napóleon oldalra fordítva viselte a kétsarkú kalapját, ami határozott sziluettet adott neki, és a katonák könnyen felismerték a csatában.

 

A brit és porosz csapatok elleni kimerítő csata után Waterloonál 1815-ben száműzetésbe kényszerült az Atlanti-óceánon fekvő Szent Ilona szigetére, ahol 1821-ben halt meg.

 

Az aukció sikere annak az életrajzi filmnek a premierjéhez köthető, amelyet Ridley Scott rendezett Napóleonról, és amelyben Joaquin Phoenix játssza a francia császárt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!