Nyitókép forrása: canva.com

 

Nagy port kavaró bejegyzést posztolt az USA NATO-képviselete az X-en. Arról írtak, hogy az Egyesült Államok célja Ukrajnát a lehető legerősebb alkupozícióba hozni a háború tárgyalásos lezárására. A megfogalmazástól az ukránok alaposan kiakadtak és olyan kommentcunamit indítottak el, hogy a bejegyzés szerkesztői kénytelen voltak korrigálni – de annyit azért nem korrigáltak.

 

„Az Egyesült Államok azzal a céllal támogatja Ukrajnát, hogy a lehető legerősebb pozícióban legyen, ha eljön az idő a tárgyalásra. (…) Arra fókuszálunk, hogy megteremtsük az igazságos és fenntartható békét”

 

olvasható a bejegyzésben. Az ukrán közösségi oldalak a rájuk jellemző arrogáns és elutasító hangnemben reagáltak a bejegyzésre, leginkább azért, mert az még utalást sem tett Ukrajna Oroszország elleni győzelmére. Megjegyezzük, hogy Ukrajna saját erejéből képtelen a háborút folytatni, így a „győzelem elvárása” egyet jelent a nyugati támogatások korlátlan fenntartásával – Európa és a világ egyik legkorruptabb országával szemben.

 

Ám a mediális nyomás hatására az amerikai NATO-képviselet kénytelen volt korrigálni:

 hirdetes_810x300  

 

„Tisztázzuk: kitartunk Ukrajna iránti elkötelezettségeink mellett. A fenntartható béke azt jelenti, hogy nem hódolunk meg Oroszország arcátlan és agresszív területszerzési kísérletének. Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig szükséges”

 

írták. Ezzel kapcsolatban megint érdemes kiemelni, hogy a szöveg szerint nem a győzelméig támogatják Ukrajnát, és valódi korrekció nem történt.

 

Kiemeljük, hogy a nagy tavaszi (nyári) ellentámadás előtt is voltak hasonló narratívák, de nagyon más volt akkor a helyzet. A nyugati döntéshozók akkor azt mondták, hogy felfegyverzik Ukrajnát, hogy az ellentámadás eredményeként a lehető legjobb alkupozícióba kerüljön a tárgyalások megkezdésére.

 

Csakhogy akkor az volt az elképzelés, hogy Ukrajna áttöri a frontot, elvágja a Krímet az oroszok által megszállt területekről, és olyan szinten szorongatja meg a félszigetet, hogy az oroszok belemennek egy megalázó alkuba. Ez azonban nem történt meg, ma már az ellentámadás után vagyunk, az ellentámadás eredménytelen volt, a front nem mozdult, az ukrán hadsereg jelentős része lemorzsolódott, a nyugati támogatási kedv pedig alaposan megcsappant. Így az amerikai NATO-képviselet bejegyzése ezúttal valóban a tárgyalások felé mutat – nem véletlenül reagáltak rá ennyire hisztérikusan az ukránok.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!