Nyitókép: Stanisław Kowalczuk/East News

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-jelölt egy hétfői jelentés szerint komoly kihívásokkal néz szembe az új kormány megalakítását illetően, miközben fő ellenfele, Donald Tusk ellenzéki vezető már a leendő miniszteri csapatának többségét is kiválasztotta. A négy ellenzéki párt szövetsége a jelek szerint már nyíltan a hatalom átvételére készül.

 

Morawiecki igyekszik megszerezni Lengyelország új parlamentjének támogatását az újjáalakult kabinetjéhez – jelentette a Rzeczpospolita napilap. A lengyel lap szerint Morawiecki erőfeszítései azonban kudarcra vannak ítélve, mert a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának nincs parlamenti többsége. A kormányzó konzervatívok azonban eltökéltek abban, írja a Rzeczpospolita, hogy legalább december 11-ig elhalasztják a hatalom átadását.

 

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten bízta meg Morawieckit az új kabinet megalakításával, aki 2017 óta vezette a lengyel kormányt. Az alkotmány értelmében Morawieckinek november 27-ig van ideje arra, hogy bemutassa új kormányát.

 hirdetes_810x300  

 

Eközben Tusk, az Európai Unió korábbi vezető tisztségviselője és Lengyelország legnagyobb ellenzéki blokkjának, a liberális Polgári Koalíciónak (KO) a vezetője a Rzeczpospolita szerint már kiválasztotta a legtöbb jelöltet leendő kabinetjének miniszteri tisztségeire.

 

Władysław Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Néppárt (PSL) vezetője miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter lesz, a baloldali frakcióhoz tartozó Krzysztof Gawkowski várhatóan miniszterelnök-helyettesi és digitalizációs miniszteri posztot, míg Adam Bodnar volt ombudsman az új igazságügyi miniszteri posztot kaphatja meg – írta a lap. A Polgári Koalícióhoz tartozó Radosław Sikorski ellenben visszatér a külügyminiszteri posztra – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség.

 

A Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt ugyan megnyerte az október 15-i lengyelországi választásokat, de elvesztette parlamenti többségét, és nem valószínű, hogy egy harmadik ciklusra is hatalmon marad.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!