Nyitókép: SITA/AP

 

A Fehér Ház kedden aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Irán ballisztikus rakétákkal látja el Oroszországot ukrajnai háborújához. Egy ilyen lépés katasztrofális következményekkel járhat az ukránok számára.

 

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint Irán már eddig is ellátta Oroszországot drónokkal, irányított bombákkal és tüzérségi lőszerekkel, és valószínűleg újabb lépést tesz Oroszország támogatása érdekében. Rámutatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szeptemberi iráni találkozójára, ahol számos ballisztikus rakétarendszert mutattak be neki.

 

„Ezért aggódunk amiatt, hogy Irán azt fontolgatja, hogy ballisztikus rakétákkal látja el Oroszországot, amiket Ukrajnában fog felhasználni. E támogatásért cserébe Oroszország példátlan védelmi együttműködést ajánl Teheránnak, beleértve a rakétákat, az elektronikát és a légvédelmet”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Kirby az újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetés során.

 

Kirby rámutatott Irán idei bejelentésére is, miszerint elkészült az orosz Szu-35-ös vadászrepülőgépek megvásárlására vonatkozó szerződés. Elmondása szerint Teherán további katonai felszereléseket próbál vásárolni Oroszországtól, köztük támadóhelikoptereket, radarokat és kiképzőgépeket.

 

„Irán dollármilliárd értékű katonai felszerelést vásárol Oroszországtól, hogy megerősítse katonai képességeit. Oroszország emellett segíti Iránt műholdas képességeinek és egyéb űrprogramjainak fejlesztésében és fenntartásában” – magyarázta.

 

Kirby szerint az Irán és Oroszország közötti növekvő katonai partnerség káros Ukrajnára, Irán közel-keleti szomszédaira és „őszintén szólva a nemzetközi közösségre”.

 

Az orosz zsoldos Wagner-csoport arra készül, hogy Moszkva utasítására légvédelmet biztosítson a Hezbollahnak vagy Iránnak – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a helyzetet, és kész terrorellenes szankciókat alkalmazni az átadások destabilizálására.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!