Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Parlament szerdán jóváhagyták az Guy Verhofstadt ultraliberális és EU-föderilsta politikushoz kötődő bizottsági képviselői csoport javaslatát, amely nagyobb centralizációt szorgalmaz a tagállamok rovására és tartalmazza a tagállami vétó eltörlését is. Voltak szép számmal olyan szlovák EP-képviselők, akik támogatták, voltak akik nem szavaztak, és voltak, akik nemmel szavaztak.

 

A 120 oldalas, 267 javaslati pontból összeállított reform az EU döntési mechanizmusait változtatná meg, természetesen úgy, hogy az a korrupciótól messze nem mentes brüsszeli technikratáknak kedvezzen, és a tagállamoktól további hatásköröket utaljon az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamenthez. A javaslat gyakorlatilag a tagállami vétó eltörlését is tartalmazza, ami a nyugati tagállamok és a különböző befektetőcsoportokhoz becsatornázott liberális képviselők régi álma.

 

A javaslat további összpontosításokat javasol a külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben, ami egyértelműen azt jelentené, hogy az EU központi szervei (és rajta keresztül pár nagy nyugati tagállam) átvenné az irányítást külpolitikai és hadigazdasági kérdésekben. Ez, ha megvalósulna, azt jelentené, hogy a tagállamokat kényszeríteni lehetne Ukrajna katonai támogatására.

 

 hirdetes_810x300  

Említésre méltó a dokumentumnak az a passzusa is, amely elvenné a jogot tagállamoktól, hogy maguk határozzák meg energiamixük összetételét, vagyis azt, hogy milyen energiaforrásból mennyit és milyen arányban használnak fel. Ez lényegében az EU zöld politikájának diktatórikus eszközökkel történő kikényszerítését is jelenthetné, például a belsőégésű motorok megadóztatását, vagy a fosszilis tüzelőanyagokról való erőltetett leválást. Magyarul: a közép-keleti tagállamok versenyképességének tönkretételéről, a lakosság megsarcolásáról és a zöld beruházásokon keresztül újabb kölcsönfelvételekről van szó –  a tőzsdespekulánsok nagy örömére.

 

A szavazás elég szoros volt, mindössze 17 szavazatnyi különbség volt az igenek és nemek között:

 

  • 291 EP-képviselő támogatta,
  • 274 ellenezte,
  • 44 tartózkodott.

 

A szlovák EP-képviselők álláspontja is beszédes. Tekintettel arra, hogy Szlovákia egy 5,5 milliós országként nem tudná érvényesíteni akaratát a nagy tagállamokkal szemben vétójog nélkül, a progresszív képviselők, akik támogatták a javaslatot, gyakorlatilag saját országuk érdekei ellen szavaztak.

 

  • A javaslatot támogatta a progresszív-atlantista erőtér pártjainak képviselői: Lucia Ďuriš Nicholsonová (egykori SaS) és a három PS-es: Martin Hojsík, Jozef Mihál és Michal Wiezik.
  • Ellene szavazott a KDH két képviselője, Miriam Lexmann és Ivan Štefanec, az SaS-től Eugen Jurzyca, és a volt ĽSNS-esek, Milan Uhrík (ma Republika) és Miroslav Radačovský (Slovak Patriot).
  • Tartózkodtak, vagy nem szavaztak: Peter Pollár (OĽANO, ma Slovensko), Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová és Robert Hajšel (ők a Smer EP-képviselői).

 

Különösen a smeres képviselők döntése érdekes. Ők a hazai belpolitikai viszonyoktól függetlenül a progresszívokkal szavaztak együtt az elmúlt években. Most viszont közeledik az újabb EP-választás, az őket jelölő Smer pedig szuverenista külpolitika mellett kötelezte el magát (egyelőre). Ha Beňováék igényt tartanak még a Smer jelölésére és támogatására, idomulniuk kell. Ez most egy távolmaradásra futotta, ami felért egy igen szavazattal.

 

Érdekes még a Progresívne Slovensko reakciója. A Hamasz terroristáival Facebook-posztjában korábban nyíltan „megértést” szorgalmazó Tomáš Valášek a következőképp reagált a javaslat elfogadására:

 

„Újra megmutatkozott, hogy Szlovákiának nem érdeke, hogy olyan országok, mint Magyarország és mások visszaéljenek a vétójoggal és blokkolják azokat a dolgokat, amelyek Szlovákia érdekében állnak”

 

nyilatkozta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.