Nyitókép: sita

 

Péntek reggel, helyi idő szerint reggel 7 órától lép életbe az átmeneti fegyverszünet a Gázai Övezetben – közölte csütörtökön a katari külügyminisztérium. A katari diplomácia szerint pénteken délután a Hamász elvileg elengedi a túszok első csoportját.

 

A katari külügy szóvivője szerint a Hamász pénteken, helyi idő szerint 16 órakor 13 túszt enged el. Rokoni kapcsolatban álló nőkről és gyerekekről van szó. Az Izraellel való megegyezés szerint, melyet Katar közvetített, a millitánsok 50 elhurcolt nőt és gyereket fognak elengedni minimum 150 palesztínért cserébe, akik Izraelben vannak fogságban.

 

Az egyezség része egy négynapos fegyverszünet a Gázai Övezetben, amelynek eredetileg csütörtökön kellett volna kezdődnie, de pénteken reggelre tolódott.

 

 hirdetes_810x300  

A katari külügyi szóvivő szerint pénteken kellene szabadon engedni egyelőre meghatározatlan számú palesztínt, akiket Izraelben tartanak fogságban. Magyarázata szerint Izrael és a Hamász kicserélték a személyek listáját, akiket el kell, hogy engedjenek.

 

A fegyverszünet idején nem engedélyezett semmilyen szárazföldi vagy légi támadás. Bíznak abban, hogy egyik fél sem sérti meg az egyezséget.

 

A fegyverszünet idején intenzívebben érkeznik majd humanitárius segítség és üzemanyag a Gázai Övezetbe. Izrael kész egy nappal meghosszabbítani a tűzszünetet mind további 10 elengedett túszért cserébe, akiket a Hamász az eredetileg megbeszélteken túl engedne el.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!