Nyitókép: AP Photo/Peter Dejong

 

Arca és frizurája világszerte ismert, miként populista, iszlámellenes nézetei is. Geert Wilders jó esélyekkel pályázik a holland miniszterelnöki székre, miután pártja 35 mandátumot szerzett a parlamenti választásokon. Amikor éppen nem politizál, videójátékozik és képregényt olvas.

 

Egyes politikai elemzők úgy vélik: Wilders Szabadságpártjának a győzelme a holland politika egyik legjelentősebb fordulata a második világháború óta, amit a világ Európán túl is megérezhet. Mire célba ért, Wilders 2023-ra negyed századot töltött el a holland politikában.

 

Pártja a 2023-as parlamenti választáson szerzett 35 mandátumával első lett, 10 mandátummal előzte meg a korábban az Európai Bizottság alelnökeként dolgozó, a holland belpolitikába visszatérő Frans Timmermans pártját. A különbség jóval nagyobb a vártnál, és szinte biztosra vehető, hogy Wilders a végső győztes.

 hirdetes_300x300  

 

Muszlimellenesség

 

„Meg kell felelnünk a választóknak tett ígéreteinknek, hogy számunkra a hollandok az elsők“ – jelentette ki Wilders az első exit poll eredmények közzététele után, és leszögezte: „Hollandia visszakerül a hollandokhoz, megfékezzük a menekültcunamit és a migrációt“.

 

Wilders karrierjének mindig is központi eleme volt a bevándorlás elleni agresszív hangvételű fellépés, szavai miatt többször is szembe került a törvénnyel. Emlékezetes egy 2014-es esetre, mikor is egy kampányrendezvényen énekelni kezdett, és megkérdezte a tömeget, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak-e látni? Pártja támogatói akkor skandálni kezdték, hogy „kevesebbet!”, mire ő azt válaszolta, hogy „erről majd mi gondoskodunk.” Az incidens miatt indított perben elítélték, és 5000 euró bírságot kellett fizetnie.

 

A marokkóiakat később többször leterroristázta, a közel-keleti bevándorlókról egy parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy trójai falovak Európában.

 

Kampánymaszlag: lanyhuló euroszkepticizmus, konstans iszlámellenesség

 

Wilders a múltban erős EU-ellenes megjegyzéseket tett (például ellenezte a blokk bővítését), de a választási kampányban már mérsékelte a hangnemet. Elemzők szerint kicsi a valószínűsége, hogy újra eldurvulna, mert a kormányalakításhoz éppen olyan pártokkal kell koalícióra lépnie, akik támogatják az Uniót.

 

A bevándorlásellenes retorika viszont nem enyhült. Wilders folyamatosan lezárt határokról beszélt, és folyton azt mondogatta, hogy egy menedékkérőt sem fog beengedni Hollandiába. Hogy okosan kampányolt, azt az eredményei igazolják. Willem Pist, a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó holland Clingendael Intézet munkatársa eleve a legjobb kampányolónak nevezte, és hozzátette, hogy ezt az állítást még Wilders ellenfelei sem vitatják. „Egysoros pasas“ – mondta Pist. „Kicsit olyan, mint Donald Trump“.

 

Wilders az iszlámmal kapcsolatos nézetei és kijelentései miatt évek óta rendőri védelem alatt él. Mohamed prófétát „pedofilnak”, az iszlámot „fasiszta ideológiának” titulálta, és közölte, hogy szerinte az egy „elmaradott vallás”. Korábban olyanokat is mondott, hogy bezárja a mecseteket és betiltja a Koránt. Kijelentéseit az Európán túli muszlim közösségek sem hagyták szó nélkül, Pakisztánban egy vallási vezető egyenesen fatvát bocsátott ki ellene.

 

Az Orbán-szál

 

A Szabadság Párt 2006-ban alakult, és hamar kinőtte magát, Hollandia negyedik legnagyobb pártja lett. Befolyása egyre nőtt, az európai politikusi paletta is megismerte, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Wilders amolyan rajongója Orbánnak, felnéz rá például olyan döntései miatt, mint a határkerítés megépítése, amivel megfékezték a migrációt. Wilders többször is mondta, hogy Hollandiának is vissza kell vennie az ellenőrzést a határai felett.

 

Orban már gratulált is Wildersnek az X-en: azt írta, hogy a változás szele megérkezett, és mindezt a Scorpions „Wind of Chandge” című dalának videoklipjéből vágott gif animációval illusztrálta.

 

Wilders Ukrajna támogatásával kapcsolatban is egy platformon van Orbánnal, többször is azt mondta, hogy Hollandiának abba kellene hagynia a fegyverszállítást Ukrajnának, mert szerinte az országnak otthon van szüksége a fegyverekre, hogy meg tudják védeni magukat.

 

Frizura, magyar feleség, Mario Kart és Donald kacsa

 

Hátrafésült frizurája miatt kétségtelen, hogy Wilders nemcsak Hollandia, hanem egész Európa egyik legfelismerhetőbb politikai szereplője.

 

A 60 éves politikus magánéletéről annyit tudni, hogy magyar felesége van, és hogy van két macskájuk, akiknek Instagram- és X-fiókot is fenntartanak.

 

Korábban Wilders egy gyerekeknek szóló tévéműsorban azt nyilatkozta, hogy szabadidejében szívesen játszik a Mario Kart videójátékkal, vagy olvas Donald kacsa képregényeket.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!