Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Az észt kormány nem támogatja az EU alapszerződéseinek megváltoztatását, és nem engedhetjük meg a konszenzusos döntés (értsd: a vétójog – a szerk.) intézményének eltörlését – jelentette ki Margus Tsahkna, Észtország külügyminisztere szombaton.

 

„Az észt kormány meggyőződése, hogy az uniós szerződéseket jelenleg nem szabad megnyitni. Sosem adhatjuk fel a konszenzusos döntés intézményét, amely biztosítja Észtország helyét a közös asztalnál”

 

mondta az észt diplomáciavezetője, arra reagálva, hogy az Európai Parlament szerdán kis többséggel elfogadta a vétójog eltörlését is tartalmazó javaslatcsomagot. Ez még nem jelenti az uniós szerződések megnyitását, mert arról csak a tagállamok és csak konszenzusos döntéssel határozhatnak. Ugyanakkor nő a nyomás a tagállamokon, hogy adják fel hatásköreiket Brüsszel javára.

 

A javaslat több kulcsfontosságú ponton venne el döntési jogokat és hatásköröket a tagállamoktól az EU bürokratái javára, akik már eddig is bizonyították, hogy nem elsősorban Európa javát szolgálják.

 hirdetes_300x300  

 

A javaslat 65 területen csökkentené a tagállamok jogait, Brüsszel pedig kizárólagos döntési jogot kapna a környezetvédelmi és biodiverzitás területén, valamint a tagállamok rovására komoly hatásköröket kapna a külpolitika, a védelmi politika, a határvédelem, a közegészségügy, a polgári védelem, az ipar és az oktatás területén.

 

Körkép.sk, wPolityce.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!