Nyitókép forrása: SITA/Paul Daly/The Canadian Press via AP

 

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat megvárta, amíg Ukrajna lekerül a címlapokról és Lengyelországban megkezdődik a kormányváltás, majd beperelte Varsót, mert az nem tartotta be a vakcinbeszerzésre vonatkozó szerződéseket. Azokról a szerződésekről van szó, amelyeket Brüsszel egyoldalúan, gyanús körülmények között, a tagállamok számára előnytelenül és jelentősen túlárazva kötött meg. Úgy, hogy Ursula von der Leyen közvetlenül érintett az ügyben.

 

Von der Leyen ugyanis magasról téve a tagállamoktól egyébként állandóan megkövetelt átláthatóságra, magán-SMS-ekben kommunikálta le a vakcinabeszerzést a Pfizer vezetőjével.  A szerződés Brüsszel első embere ráadásul előnytelen áron, előnytelen feltételekkel (például késedelmi kötbér lehetősége nélkül) és gyaníthatóan túlárazva kötötte le. Mi több, úgy, hogy a tagállamok nevében kötelezettséget vállalt a teljes mennyiség megvételére – még akkor is, ha azokra nincs igény.

 

A dolog pikantériája, hogy von der Leyen családja az USA-ban él, és a vakcinabeszerzések idején férje a Pfizer egyik beszállítójánál kapott zsíros állást. Az összefüggések tehát elég nyilvánvalók.

 

 hirdetes_300x300  

Lengyelország a botrány kipattanása után döntött úgy, 2022 tavaszán, hogy nem tesz eleget a Brüsszel által elbaltázott szerződés előnytelen feltételeinek, és nem vásárolja meg a fennmaradó közel 1,4 milliárd euró értékű vakcinamennyiséget. Ekkor már lecsengett a világjárvány, az orosz-ukrán háború miatt pedig a Covid kiszorult a vezető hírekből.

 

A lengyelek 60 millió oltóanyag megvásárlását utasították. Ám 1,4 milliárd euró még a Pfizer számára is tetemes összeg, így nem mond le róla egykönnyen. És volt annyira ügyes, hogy megvárta, míg Lengyelországban megbukik a szuverenista, Brüsszelt kritizáló kormány, Ukrajna pedig lekerül a címlapokról – ez utóbbi azért fontos, mert ma már lejárt a liberális mainstream sajtó türelmi ideje Varsóval szemben. Sőt, ha végül tényleg a németek és Brüsszel felé becsatornázott Donald Tusk lesz az új kormányfő, elképzelhető, hogy egyezség is születik majd a lengyel költségvetés terhére. Tekintettel arra, hogy Donald Tusk folyamatosan közös európai megoldásokról papol, és a túlárazott vakcinaszerződések tényleg Brüsszel „közös költségre” megvalósuló válasza volt a járványra.

 

Körkép.sk, rmx.news

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!