Nyitókép forrása: canva.com

 

Az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi hírszerzésének részlege delegációt küld Ankarába, hogy a török vezetéssel megtárgyalja az Oroszországnak eladott hadiipari termékek és alkatrészek kérdését – adta hírül a Financial Times. Az amerikaiak azt akarják elérni, hogy Törökország ne exportáljon katonai eszközöket Oroszországba.

 

Törökország az orosz-ukrán háború kitörése óta drámaian megnövelte az oroszoknak eladott katonai felhasználású technológiák mennyiségét. Az amerikaiak listáján 45 különböző katonai eszközbe való alkatrész szerepel. A hivatalos amerikai narratíva szerint ez aláássa a Nyugat azon szándékát, hogy ellehetetlenítse Oroszország képességét az Ukrajna elleni invázió fenntartására.

 

Törökország 160 millió dollárnyi exportot ismert el hivatalosan, ám ez is háromszorosa a 2022-es évben bevallott mennyiségnek. Ez a szám pedig nem tartalmazza a szintén meredek emelkedést produkáló azeri, grúz, kazah, kirgiz és üzbég adásvételeket.

 

 hirdetes_810x300  

A Financial Times cikkének időzítése megint nem véletlen. Hétfői információk szerint az USA végül nem ad el amerikai F-16-is Vipereket Törökországnak. Ez már a második pofon, amit Ankara kapott az USA-tól, mivel korábban F-35-ösöket is vásárolni akart. Abból a bizniszből Washington néhány évvel ezelőtt arra hivatkozva hátrált ki, hogy Törökország S-400-as orosz légvédelmi rendszert vásárolt.

 

Törökország és a Nyugat kapcsolata a gázai háború miatt egyébként is rohamtompóban romlik, a jelenlegi hadiipari viták pedig szintén érzékeny, stratégiai fontosságú ponton találták el a török érdekeket.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.