Nyitókép: sita

 

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn kinevezte Mateusz Morawiecki új kormányát, ezzel eleget tett a lengyel szokásjognak, és a választásokon a legtöbb szavazatot begyűjtő pártot bízta meg elsőként a kormányalakítással. A parlament két héten belül dönthet arról, hogy bizalmat szavaz-e az új kormánynak.

 

Az új kabinetben többségben vannak a hölgyek, miközben Piotr Müller kormányszóvivő szerint politikai múlt nélküli szakértők és a saját területükre specializálódó politikusok is helyet kaptak benne.

 

Morawiecki pártja, a PiS (Jog és Igazságosság) az október 15-i választásokon a legtöbb parlamenti széket szerezte meg, de nincs többsége. Ennek ellenére kapott kormányalakítási megbízást Duda elnöktől. Elemzők szerint semmi esélye sincs arra, hogy Duda után a parlament is megadja neki a bizalmat.

 

 hirdetes_300x300  

A parlament alsóházában, a Szejmben a többséget három ellenzéki párt birtokolja. Abban az esetben, ha Morawiecki a várakozásoknak megfelelően nem szerzi meg a parlament bizalmát, Duda a második legnagyobb parlamenti párt jelöltjére bízza a kormányalakítást.

 

Ő pedig nem más, mint Donald Tusk ellenzéki vezető, volt miniszterelnök és az Európai Tanács elnöke. Polgári Összefogás (KO) nevű pártja koalíciós szerződést írt alá a Harmadik Úttal (TD) és az Új Baloldal Pártjával (NL).

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!