Nyitókép forrása: sita/AP Photo/Victor R. Caivano

 

További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet – jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.

 

A megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek, és az utolsó pillanatokig nézeteltérés volt arról, hogy Hamász milyen további túszokat engedjen szabadon.

 

A hosszabbítás értelmében újabb, Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhetik vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe.

 

 hirdetes_810x300  

Az izraeli sajtó jelentése szerint Izrael azt nem volt hajlandó elfogadni, hogy a Hamász hét nő és gyermek mellett három holttest átadását javasolta, és végül hajnalig tartó tárgyalások után, 20 perccel a tűzszünet lejárta előtt állt csak rá arra, hogy életben lévő túszokat engedjen el.

 

Izrael a korábbi tárgylásokon leszögezte, hogy nem hajlandó holttesteket elfogadni a jelenlegi, humanitárius tűzszüneti megállapodásban, nem fog izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokat elengedni holttestekért cserébe.

 

Előzőleg szerdán késő este a Hamász szabadon bocsájtott tizenhat, a „fekete szombaton” a Gázai övezetbe hurcolt túszt, köztük négy thaiföldi vendégmunkást, két orosz-izraeli kettős állampolgár nőt, valamint öt nőt és gyermeket, akiket különböző izraeli kórházakba szállítottak megfigyelésre.

 

Joe Biden amerikai elnök beszélt kiszabadulása után a Nir Óz kibucból elrabolt 54 éves Liat Acilivel, akinek amerikai állampolgársága is van. Három, a támadás idején máshol tartózkodó gyermeke várta haza. Férjét továbbra is túszként tartja fogva a Hamász.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán későn Izraelbe érkezett, hogy megvitassa a humanitárius szünet további meghosszabbításának lehetőségét.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!