Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Száz  éves korában, szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia legalább annyira meghatározó, mint ellentmondásosan megítélt alakja, Richard Nixon és Gerald Ford egykori amerikai elnökök külügyminisztere.

 

A hidegháború alatt a világdiplomácia egyik kulcsfigurája volt, könyvei kötelező olvasmányoknak számítanak az egyetemeken.

 

„Amerikai elvesztette az egyik legtekintélyesebb és legfigyelemreméltóbb hangját a külpolitikában”

 

közölte George W. Bush volt amerikai elnök Kissenger halála kapcsán.

 hirdetes_300x300  

 

Kissinger rendkívül ellentmondásosan megítélt, de minden kétséget kizáróan a kor meghatározó alakja volt. Nemzetbiztonsági tanácsadói és külügyminiszteri ténykedését számos olyan külpolitikai „ügy” árnyékolja be, mint az 1973-as chilei puccs támogatása, Kelet-Timor 1975-ös lerohanása, és persze a vietnami háború.

 

Kissinger azonban a „reálpolitika” megtestesítője volt, rideg számítások vezérelték, és nem az ideológia. Az ő külpolitikai stratégiájának része volt az is, hogy Kínával kiegyezve éket vert a Szovjetunió és Kína közé. Ha a jelenlegi amerikai vezetés követte volna az általa kidolgozott stratégiát, akkor valószínűleg ma nincs orosz-ukrán háború, amellyel a Nyugat lényegében Peking karjaiba lökte Moszkvát.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.