Nyitókép: sita/Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP

 

Az ukrán határőrség nem engedte elhagyni Ukrajna területét Petro Porosenko korábbi ukrán elnöknek, mivel Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel akart találkozni – jelentette szombaton az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU). A hírről az AFP számolt be.

 

Porosenko pénteken a közösségi hálón tett közzé egy videót az ukrán-lengyel határról, ahol az ukrán hivatalok nem tették lehetővé számára a határ átlépését. Az ex-elnök a videóban egy dokumentumot tart a kezében, amely szerint bizonyíték arra, hogy volt hivatalos engedélye külföldre utazni.

 

Az SBU közleményben azzal indokolta a határőrség eljárását, hogy az ex-elnök Orbán Viktorral készült találkozni, akit Kijev kritizál az „Ukrajnaellenes hozzáállása” miatt. Hozzátette, hogy Moszkva állítólag ki akarta használni ezt a találkozót „saját információs és pszichológiai műveleteire Ukrajna ellen”.

 

 hirdetes_300x300  

Porosenko, aki 2014 és 2019 volt Ukrajna elnöke, jelenleg ellenzéki képviselő. Állítása szerint azért akart Lengyelországba utazni, hogy megpróbáljon közvetítőként fellépni a kamionos tüntetés befejezése érdekében. Ezt követően az USA-ba akart utazni, hogy támogatást szerezzen Ukrajna számára az orosz katonai agresszió elleni harcra.

 

Olexandr Kornijenko, az ukrán parlament alelnöke pénteken megerősítette, hogy törölte Porosenko engedélyét Ukrajna elhagyására. Döntését egy levéllel indokolta, melynek tartalmát nem akarta kommentálni.

 

Az ukrán hivatalok tavaly májusban sem engedték ki Porosenkot az országból, mikor Litvániában akart részt venni a NATO ülésén.

 

Az Európai szolidaritás nevű pártot vezető Porosenko gyakran illeti kritikával a jelenlegi kormányt és Volodimir Zelenszkij elnököt. Zelenszkij 2019-ben Porosenko legyőzésével lett elnök.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!