Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Ukrajna nagyon szorult helyzetbe került, amelynek egyik legfontosabb és leglátványosabb tünete az a politikai belharc, ami Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és köre, valamint a hadsereg illetve egyéb szereplők között tört ki. A helyzet rendkívül bonyolult, de madártávlatból mégis rendkívül egyszerű: az ukrán teljes győzelemről szőtt amerikai, európai és ukrán álmok a kudarcba fulladt nyári offenzívával szertefoszlottak, Ukrajna katonai és anyagi támogatása csökken, napirendre került a tűzszünet lehetősége – csakhogy a tűzszünetben Zelenszkij és adminisztrációja nem érdekelt, és nem is akarja. Az, hogy belpolitikai csatákat látunk Ukrajnában, arra utal, hogy próbálnak lendületet venni a háború lezárását szorgalmazó hangok. Vasárnap pedig megszólalt görcsösen a háború fenntartását erőltető Zelesnzkij elnök egyik nagy kritikusa, Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere, aki nem kevesebbet állított, mint hogy Zelenszkij alatt Ukrajnából lassan olyan autoriter ország válik, mint Oroszország.

 

Klicsko ráadásul nem zugportálnak, hanem a német mainstream sajtó baloldali zászlóshajójának, a Der Spiegelnek adott interjút, amelyben leszögezte, attól tart, hogy Ukrajna hamarosan autoriter országgá válhat. 

 

„Egy adott ponton túl már nem leszünk különbek Oroszországnál, ahol egyetlen személy kénye-kedvétől függ minden. Ma már csak egyetlen független intézmény maradt [Ukrajnában], az önkormányzati rendszer, de az is nyomás alá került”

 

mondta Klicsko. A kijevi főpolgármester burkoltak kritizálta az Zelenszkijt is körét, és kijelentette, hogy a háború első napjaiban az ország vezetés nélkül maradt, és teljes volt a káosz. 

 hirdetes_810x300  

 

Ez a narratíva azért érdekes, mert a néhány héttel ezelőtt letartóztatott Roman Cservinszkij ezredes szintén azt állította még tavaly, hogy Zelenszkij és tanácsadója, Andrij Jermak gyakorlatilag semmit sem akartak tenni az oroszok feltartóztatására. Cservinszkijt most a nyugati sajtó azzal vádolja, hogy ő koordinálta az Északi Áramlat 2 felrobbantásával végződő szabotázsakciót. Ez utóbbi teóriát a Nyugat Valerij Zaluzsnij meggyengítésére használja, aki vonakodott a brit és amerikai stratégiai céloknak alárendelkni az ukrán stratégiai célokat az ellentámadás során.

 

Klicsko azt is elárulta, hogy habár alig pár száz méterre vannak egymástól, a háború kitörése óta egyszer sem beszélt sem személyesen sem telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

 

FRISSÍTVE 20:54 – Klicsko azt is kijelentette, hoyg Zelenszkij „az elkövetett hibái árát fizeti most meg”. Méltatta Valerij Zaluzsnij vezérkari főnököt, aki jelenleg szemben áll Zelenszkijjel. Arra a kérdésre, hogy Zaluzsnij hibázott-e, amikor patthelyzetnek nevezte a harctéri helyzetet, Klicsko határozottan válaszolt: 

 

„Nem. Igazat mondott. Van, amikor az emberek nem akarják hallani az igazat. De végeredményeben ő az, aki viseli a felelősséget. Megmagyarázta és indokolta a helyzetet. Természetesen, eufória idején hazudhatunk a nemzetnek és a partnereinkenk, de a végtelenségig a hazugságot nem folytathatjuk”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy ő maga Zaluzsnij oldalán áll.

 

A lavina azután indult el, hogy az ukránok nyári ellentámadásának eredménytelensége tagadhatatlanná vált, az amerikai költségvetési vita pedig (egyelőre) ellehetetlenítette az ukrán állam katonai és pénzügyi támogatását. Ekkor írt egy esszét Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari a The Economist lapnak, ahol patthelyzetként jellemezte a harctéri állásháborút. Sőt, kijelentette, hogy hiba volt arra számítani, hogy Oroszország kifárad vagy belső káoszba kerül a háború miatt.

 

A patthelyzet elismerése teljesen szembe megy az ukrán politikai vezetés narratívájának, amely kétségbeesetten próbálja fenntartani annak látszatát, hogy érdemes további pénzt és fegyvert dönteni a végtelenül korrupt Ukrajnába.

 

Az elmúlt időszakban a Zelenskzij által kinevezett védelmi miniszter, Rusztem Umerov nagyon rövid idő alatt leváltotta a különleges erők (egyébként rendkívül jól teljesítő) vezetőjét, a technikai hírszerzés parancsnokát, a hírszerzés műveleti vezetőit, a hadsereg egészségügyi vezetőjét és más parancsnokokat is. Zaluzsnij tábornok asszisztensével gyanús körülmények között egy kézigránát végzett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.