Nyitókép forrása. SITA/AP Photo/Peter Dejong

 

Rumen Radev bolgár államfő december 4-én megvétózta a parlament azon, nyáron hozott döntését, miszerint 100 darab, szovjet időkből származó páncélozott gyalogsági járművet adományoznának Ukrajnának. A kezdeményezés nyáron indult, de a kétoldalú szerződést a parlament most novemberben ratifikálta a bolgár parlament.

 

Radev azzal indokolta az elnöki vétót, hogy a képviselők feleslegesnek ítélték meg a Belügyminisztérium tulajdonát képező páncélozott járműveket, de nem vették figyelembe sem a határrendészet, sem a természeti vagy más katasztrófák idején mozgósított tűzoltóság igényeit.

 

„Az Ukrajnának ígért páncélozott transzportereket a bolgár határ védelmére és a lakosság védelmére is használni lehet katasztrófák és balesetek idején, beleértve a nehezen megközelíthető térségeket.”

 

fogalmazott Radev, aki már jó ideje élesen kritizálja Bulgária szereplvállalást Ukrajna felfegyverzésében. Radev (is) úgy véli, hogy az orosz-ukrán háborúnak nincs megoldása a harctéren. A bolgár államfő a páncélosok kapcsán emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban a Belügyminisztérium több alkalommal is hadsereg segítségét kérte áradások idején, ezért a bolgár haditechnika megerősítésére és ne leépítésére van szükség.

 hirdetes_810x300  

 

A bolgár kormánypártok, amelyek lényegében besoroltak Brüsszel és Washington mögé Ukrajna ügyében, azt közölték, hogy Bulgária továbbra  is a demokratikus világ álláspontját követi, és hogy Radev álláspontja „nem megfelelő és képmutató” illetve „szégyenteljes”.

 

Nyikolaj Gyenkov bolgár miniszterelnök Radev döntésének nyilvánosságra hozatala után kijelentette, hogy „ezen nincs mit kommentálni, az elnöki vétót meg kell törni”.

 

Valószínűleg az elnöki vétót a parlamenti többség a döntés második olvasatában meg fogja törni.

 

Körkép.sk, intellinews.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!