Nyitókép: SITA

 

Felbátorodtak az utóbbi hetekben a jemeni kalózterroristák, akik nemrég egy japán üzemeltetésű hajót ejtettek fogságba. Ezúttal kemény fába vágták a fejszéjüket az amerikai USS Carney cikláló szermélyében, aki még két brit kereskedelmi hajón is segíteni tudott.

A USS Carney vasárnap lelőtt két drónt, amelyek a hajó irányába tartottak a Vörös-tenger déli részén, majd vette polgári kereskedelmi hajók segélyhívását is és segítségükre sietett.

 

A Carney cirkáló része annak a csoportosításnak, melyet Izrael védelmére rendelt ki a vezérkar az USS Gerald R. Ford kíséretébe. Fő feladata a csoportot vezető hordozó védelme.

 hirdetes_300x300  

 

The aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower and other warships crosses the Strait of Hormuz into the Persian Gulf on Sunday, Nov. 26, 2023, as part of a wider American deployment in the Middle East amid the Israel-Hamas war. The Eisenhower was accompanied by the guided-missile cruiser USS Philippine Sea, the guided-missile destroyers USS Gravely and the USS Stethem and the French frigate Languedoc. (Information Technician Second Class Ruskin Naval/U.S. Navy via AP)

 

A drón megsemmisítése után a navigáció riasztott, hogy ballisztikus rakéta tart egy polgári kereskedelmi hajó, az M/V Unity Explorer, felé. A Carney a civil hajó segítségére sietett, és menet közben lelőtt még egy jemeni drónt, ami szintén a brit működtetésű kereskedelmi hajót célozta meg.

 

A Pentagon további vízijárművek megtámadásáról is hírt adott, de bár ezeket még nem tudta azonosítani, a támadóban ugyanazt az egységet sejtik. Délután a Carney egy újabb drónt is elfogott.

 

A Pentagon egyik tisztje szerint ezek mind húti eredetű támadó fegyverek. (A terrorszervezetet hútinak és túszinak egyaránt nevezik, de mindkettő ugyanazt a militáns csoportot fedi. A világsajtóben egységes elnevezése ‘houthi’).

 

Az USA tegnap a körzet felé indított egy másik hadihajót, az Arleigh Burke osztályú irányított rakétarombolót, amely este átkelt Szuezi csatornán.

 

The guided-missile destroyer USS Carney in Souda Bay, Greece. The American warship and multiple commercial ships came under attack Sunday, Dec. 3, 2023 in the Red Sea, the Pentagon said, potentially marking a major escalation in a series of maritime attacks in the Mideast linked to the Israel-Hamas war. “We’re aware of reports regarding attacks on the USS Carney and commercial vessels in the Red Sea and will provide information as it becomes available,” the Pentagon said. (Petty Officer 3rd Class Bill Dodge/U.S. Navy via AP)

 

A jemeni rebellis parancsnokság vasárnap azt állította, hogy haditengerészeti erői támadásokat hajtottak végre „két izraeli hajó” ellen a Vörös-tenger Bab al-Mandab-szorosában.

 

Az incidens a Vörös-tengeren és a környező vizeken megnövekedett feszültség közepette történt, miután az Irán által támogatott szélsőségesek a múlt hónapban elfoglaltak egy izraeli kötődésű, de japán üzemeltetésű teherszállító hajót, a Galaxy Leader-t, amit még mindig nem adtak vissza.

 

A kalózok – a több éven át tartó szomáliai tengeri ütközetek óta kerülik hadihajók megtámadását, de közleményük szerint ezzel a palesztin nép szenvedéseire és pusztulására akartak figyelmeztetni.

 

Az eset növeli az aggodalmakat, hogy a Hamász-Izrael háború továbbterjedése a szélesebb térségre is lehetséges.

 

A múlt hónapban a USS Thomas Hudner lelőtt egy Jemenből indított támadó drónt. Nagyjából egy hete pedig két ballisztikus rakétát lőttek ki jemeni lázadók uralta területekről az Ádeni-öbölben hajózó USS Mason felé, miután az reagált egy másik kereskedelmi tanker vészjelzésére. Ezt öt fegyveres támadta meg, akikről  azt gondolják, hogy szomáliai támaszpontról érkeztek.

 

 

A vasárnapi támadások egy nappal azután történtek, hogy az Eisenhower Carrier Strike Group repülőgépei elfogtak egy iráni pilóta nélküli légi járművet, amely „nem biztonságos és nem professzionális módon” közlekedett a Perzsa-öbölben.

 

Lehet összefüggés a gázai helyzettel, de még nem világos

 

A folyamatban lévő támadások ellenére – beleértve az amerikai és a koalíciós erők elleni rendszeres csapásokat Irakban és Szíriában – az amerikai tisztviselők fenntartották, hogy úgy vélik, hogy az Izrael-Hamász konfliktus még nem terjedt át a térségre.

 

„Látjuk persze, ahogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus alakul” – mondta a Pentagon egyik szakértője, Pat Ryder tábornok. „De ez még nem jelenti, hogy ettől függetlenül nem próbálkozhatnak más terrorcsoportok is.”

 

A jemeni közlemény szerint van ilyen összefüggés, mert – mint mondják – ez az akció része azoknak az erőfeszítéseknek, hogy gátolják az izraeli hajókat abban, hogy a Vörös- és az Arab-tengeren hajózhassanak „amíg az izraeli agresszió meg nem szűnik a Gázai övezetben harcoló rendíthetetlen testvéreink ellen”.

 

A lázadók haditengerészeti erőinek parancsnoka, Mohammad Fadl Abdelnabi tábornok úgy nyilatkozott, hogy „a cionista ellenség szövetségesei, akik biztosítják a Bab al-Mandabon áthaladást, szintén legitim célpontnak számítanak” – mondta a kereskedelmi szempontból létfontosságú Vörös-tenger hajóforgalmáról, amely a világ nyersolajtermelésének ötödát szállítja át ezen a vörös vonalon.

 

Az est folyamán a brit teherhajó süllyedéséről érkezett hír, de ezt csak később lehet biztosan tudni.

 

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!