Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Kedvenc német külügyminiszterünk, Annalena Baerbock, aki nem épp intellektusáról híres, felszólította Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdését, illetve a (főleg hitelből finanszírozott) 50 milliárdos pénzügyi támogatást.

 

Baerbock élésen kritizálta Aleksandar Vučić szerb elnököt is, amiért túl közel áll Oroszországhoz és mert állítólag nehéz helyzetbe hozta politikai ellenzékét a közelgő választások előtt.

 

Baerbock kiszólása hátterében Orbán Viktor Charles Michelnek küldött levele áll, amelyben a magyar kormányfő arra kért az Európai Tanács elnökét, hogy vegye le a napirendről az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló javaslatot, amit Brüsszel mindenáron a jövő héten esedékes uniós csúcson akar megszavaztatni.

 

 hirdetes_810x300  

„Jelenleg nincs időnk játszmákra. Egy olyan helyzetben, amikor az európai békét támadások érik, akkor minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk  azért, hogy lehető legjobb módon védjük meg népünket, de főleg Ukrajna népét”

 

mondta német külügyminiszter.

 

Baerbock az amerikai külpolitikai célokat következetesen követő Zöldek kormánypárt jelöltje a külügyminiszteri posztra. Társadalmi megítélése enyhén szólva is ellentmondásos, ami meglátszik a Zöldek zuhanó preferenciáin is. Baerbock olyan elszólásokkal járatta le magát, mint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek 360 fokos fordulatot kell tennie, vagy hogy ő (mármint Baerbock) egy évben több mint 500 napot dolgozik.

 

Megjegyezzük, hogy Ukrajna uniós csatlakozása a jelenlegi szabályok mellett rengeteg tőkét, uniós forrást vonna el Közép-Európából és vinne át Ukrajnába, a már említett 50 milliárd eurós (és a későbbi) támogatásokon felül, és nagyban csökkentené a magyar, lengyel és szlovák mezőgazdaság és más kulcságazatok versenyképességét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!