Nyitókép: PAP/Radek Pietruszka

 

Lengyelország jelenlegi miniszterelnöke azt mondta, hogy az új kabinetnek „20-30 százalékos” esélye van arra, hogy a parlament jövő héten bizalmat szavaz neki. Mateusz Morawiecki ezt Varsóban jelentette ki egy sajtótájékoztatón.

 

Morawiecki, aki 2017 óta áll Lengyelország kormányának az élén, úgy véli, hogy a múlt hónapban felesküdött új kabinetnek csak „20-30 százalék esélye” van arra, hogy zöld utat kapjon az új parlamentben, ahol az általa vezetett Jog és Igazságosság (PiS) a 460 képviselői székből csak 193-at tudhat magáénak. A miniszterelnök az újságíróknak elmondta, hogy nem fogja „megnevezni” azoknak a képviselőknek a nevét, akikkel az új kormánya támogatásáról tárgyalt, mivel azok „titoktartást kértek”.

 

Morawiecki elmondta, hogy az új kabinet már számos rendelkezést készített elő, köztük az élelmiszerekre vonatkozó nullás áfakulcsot, a korkedvezményes nyugdíjakat és az energiaárak befagyasztását. Kijelentette, hogy a Jog és Igazságosság Lengyelországban bővítette a megújuló energiaforrások használatát. Morawiecki arra is ígéretet tett, hogy támogatja a lengyel fuvarozókat az ukrán kollégáikkal szemben.

 hirdetes_300x300  

 

Morawieckit Andrzej Duda elnök novemberben nevezte ki újra miniszterelnöknek, de a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának nincs többsége az új parlamentben. A miniszterelnök december 11-én politikai beszédet tart a parlamentben, amelyet parlamenti vita és bizalmi szavazás követ – jelentette a PAP hírügynökség. Ha Morawiecki kabinetje nem kap bizalmat a képviselőktől, az alsóház új miniszterelnököt nevez ki.

 

Az ellenzéki pártok tömbje Donald Tuskot, a liberális Polgári Koalíció (KO) vezetőjét javasolta kormányfőjelöltnek. Tusk pénteken újságíróknak azt mondta, hogy várhatóan december 11-én megválasztják Lengyelország következő miniszterelnökévé.

 

Az ellenzéki pártok arra számítanak, hogy az elnök december 13-án esketi fel az új kormányt – tette hozzá Tusk, aki 2007 és 2014 között volt Lengyelország miniszterelnöke.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió (Polskie Radio) nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!