Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Sohn

 

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője telefonon kezdeményezett tárgyalást Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, és javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját. A cél egyértelműen Magyarország meggyőzése, hogy támogassa Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

 

Az Európai Bizottság a jövő heti EU-csúcson mindenáron meg akarja szavaztatni a tagállamokkal Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, ami azonban könnyen kudarcba fulladhat, mert Magyarországon kívül más országoknak is fenntartásaik vannak. A döntéshez konszenzus kell. Orbán Viktor nyílt levélben kérte Charles Michelt, a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elnökét, hogy vegye le a csúcstalálkozó napirendjéről a csatlakozási tárgyalások kérdését.

 

Jermak Szijjártónak elmondta, hogy a magyar kisebbség kapcsán az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. Ezt Szijjártó tudomásul vette. Abban is megállapodtak, hogy személyesen is találkoznak egyeztetés céljából, és a magyar-ukrán kapcsolatok javítása érdekében.

 

 hirdetes_300x300  

A Zelenszkij-Orbán találkozó kapcsán Szijjártó leszögezte, hogy a magyar fél nyitott a találkozóra, de annak csak akkor van értelme, ha reális esély van egy ilyen találkozó pozitív eredményére.

 

Megjegyezzük, valószínűleg ez az első alkalom, hogy Ukrajna nem politikai magaslóról beszél Magyarországgal, eddig ugyanis olyan hangnemben üzengettek a sajtón keresztük, mintha Ukrajna minimum európai középhatalom lenne. Ez azt jelzi, hogy Kijev mozgástere rendkívüli módon beszűkült.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!