Nyitókép forrása: FILE – Ukránpárti tüntető Szófiában „A semlegesség ül, fegyvert Ukrajnának” feliratú transzpaenssel. SITA/AP Photo/Valentina Petrova

 

A bolgár parlament pénteken megtörte az elnöki vétót, amely megakadályozta volna száz darab páncélozott jármű átadását. A törvényhozás 165:55 arányban a felszerelés Ukrajnának adása mellett szavazott.

 

Rumen Radev december 4-én vétózta meg a járművekről szóló támogatási csomagot, figyelmeztetve, hogy a hatástanulmány miszerint az ügylet nem érinti hátrányosan Bulgáriát nem felel meg a valóságnak, mert nem veszi figyelembe például a katasztrófa-elhárítás esetleges igényeit a páncélozott járművekre.

 

A bolgár kormány azonban kitartott amellett, hogy a járművek feleslegesek Bulgária számára. Az ellenzék szerint azonban „megalázó”, hogy az ukránok nem csak ingyen kapják meg a páncélos transzportereket, de még a szállítást is Bulgária állja. Más ellenzéki képviselő azt hangoztatta, hogy a kormánypárti képviselők közül „többen befolyás alatt állnak”, és „nem helyes, hogy befolyásolt képviselők Bulgária háborúba keveredésére szavaznak”.

 

 hirdetes_810x300  

BTA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!