Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Közelednek az EP-választások és már javában zajlik a pártok helyezkedése az Európai Parlament frakciói között. A Magyar Nemzet közlése szerint Giorgia Meloni olasz kormányfő, az Olaszt Testvérek egyébként nemzeti-konzervatív párt elnöke és szövetségesen, Matteo Salvini, a nemzeti-szuverenista Liga elnöke külön utakon folytatják a politizálását európai szinten.

 

Az Olasz Testvérek eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához tartozott, amely az euroszkeptikusabb pártokat tömörítette. Vannak köztük liberálisok is (pl. a szlovák SaS), de alapvetően ellenzik a Brüsszel hatásköreinek bővítését a tagállamok rovására.

 

A Liga az Identitás és Demokrácia nevű frakció tagja, itt politizál például Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése is.

 

 hirdetes_300x300  

A két frakció sok kérdésben egyetértett, így könnyű volt az európai politikát összeegyeztetni belföldön is. Ez most megváltozik.

 

Giorigia Meloni a hírek szerint Roberta Metsola EP-elnök közvetítésével az Európai Néppárttal egyeztet, vagyis terítékre került az Olasz Testvérek átigazolása az európai mainstreambe.

 

Elemzők szerint Meloni nem engedheti meg magának, hogy olasz kormányfőként kimaradjon az EP-ben megalakuló új többségből, az előrejelzések szerint pedig továbbra is egy néppárti-szocialista-liberális hármas koalíció a legesélyesebb.

 

A sorok között érezhető, hogy Meloni jórészt kényszerpályán mozog. Olaszország, Európa harmadik legjelentősebb gazdasága ugyan, de GDP-arányos eladósodottsága 160 százalékos. Egyetlen félmondat az Európai Bizottság elnökétől arra vonatkozóan, hogy Olaszország nem kap uniós forrásokat, és a felvett hitelek kamatköltsége rögtön megugrik.

 

Matteo Salvini minden bizonnyal marad az Identitás és Demokrácia frakciójában. Nemrég egy gyűlésen arról beszélt, hogy Brüsszel fel kell szabadítani a szocialista erőktől.

 

Olasz belpolitikai szempontból valószínűleg nem lesznek komoly konfliktusok Meloni és Salvini között, mert a Liga szuverenista politikája alibiként szolgálhat Meloninak arra, hogy fékezze Brüsszel elvárásait.

 

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az Olasz Testvére a legutóbbi választásokon hatalmas győzelmet arattak, és az, hogy Olaszországban jobboldali kormány jöhetett létre, nagy előrelépés volt Európa egészséges egyensúlyának visszaszerzése felé. Csakhogy Melni pártja nem csak a mai ellenzéktől, hanem saját koalíciós partnereitől, a Ligától és a Forza Italiától is rengeteg szavazót csábított el. Azzal, hogy Meloni az EP-ben a mainstream felé mozdul el, komoly támadási felületet hagy a Liga számára, amit Salvini nyilván majd inkább a parlamenti választások előtt fog igazán felhasználni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.