Nyitókép forrása: SITA

 

Ahogy az sejthető volt, Donald Tusk hatalomrakerülésével Lengyelország és Magyarország kapcsolata vékony jégre sodródik. Az egyértelműen brüsszelita exkormányfő, aki a lengyel nemzeti-konzervatív sajtó szerint sokkal inkább német trójai faló, nagy valószínűséggel kormányt alakít. Nemrég a TVN24 televíziónak nyilatkozva pedig ismét jelét adta, hogy a nyugati, liberális és báborúpárti mainstreamhez tartozik. Arról beszélt ugyanis, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és kormánya „nyíltan átállt az orosz oldalra”.

 

A Mandiner beszámolója szerint Tuskot Orbán Viktor magyar kormányfővel való kapcsolatáról kérdezték.

 

„Nem becsülném túl a befolyásomat Orbán Viktorra, politikailag nem állunk közel egymáshoz”

 

mondta, majd kijelentette, hogy szerinte a magyar kormány nyíltan átállt az orosz oldalra, és nehezményezte, hogy Magyarország blokkolja azt a megállapodást, ami megnövelné a fegyverszállításokra fordított Európai Békealapot, amelyből a mostani fordulóban 800 millió euró járna Lengyelországnak.

 hirdetes_810x300  

 

„Ne áltassuk magunkat, az Orbán kormány organikus kapcsolatot tart fenn Putyinnal”

 

mondta Tusk, hozzátéve, hogy ezen változtatni nem tud, de ellensúlyozni fogja.

 

Az októberi lengyel választásokat ugyan a nemzeti-konzervatív PiS nyerte meg, de kormányt alakítani nagy valószínűséggel nem tud, ezért az ellenzéki pártokból álló koalíció fog tudni kormányt alakítani.

 

Tusk egyébként nem az első Brüsszelből „visszaimportált” politikus. Az olaszoknál Giorgia Meloni előtt Mario Draghi volt a kormányfő, aki a németek egyik kedvenceként az Európai Központi Bankot vezette éveken keresztül.

 

Frans Timmermanns nyáron mondott le az Európai Bizottság alelnöki posztjáról, hogy hazájában, Hollandiában erősítse a szociáldemokraták és balliberálisok mezőnyét, mert sejthető volt, hogy az euroszkeptikus Geert Wilders pártja jól fog szerepelni – Wildersék végül meg is nyerték a választásokat.

 

Olaszországban Antonio Tajani, az EP volt elnöke a kormánykoalíció tagja, Szlovákiában a választásokon második helyet szerző PS elnöke korábban az EP alelnöke volt.

 

Hogy kinek a gravitációs vonzásába tartozik Tusk, azt jól mutatja, hogy az Európai Bizottság hosszú időn át arra hivatkozva tartotta vissza az újjáépítési alap forrásait, hogy reformokra és törvénymódosításra van szükség az igazságügy kapcsán Lengyelországban.

 

Ma már egyértelmű, hogy politikai zsarolásról volt szó, és az igazságügyi kifogások csak porhintés volt. Tusk ugyanis még hivatalba sem lépett, ahogy a Brüsszel által elvárt törvénymódosítás sem történt meg, de a Bizottság már elkezdte megindítani a pénzcsapokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.