Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter szombaton egy televíziós beszélgetés során kijelentette, hogy Ukrajna olyan „stratégiai támadásra” készül 2024-ben, hogy rákényszeríti Oroszországot, hogy feladja a Krímet. A kijelentést nehéz értelmezni, tekintettel arra, hogy Ukrajna jelenleg a nyugati támogatások fenntartásáért könyörög, ami nélkül bevallottan nem tudja folytatni a harcokat. A másik logikai csavar a dologban, hogy a józanabb szakértők többsége egyetért abban, hogy a Krímért Moszkva még az atomfegyvert is hajlandó volna bevetni – mert a Krím nélkül az Oroszországot kiszorítják a Fekete- és Földközi-tengerről.

 

Benne van tehát a pakliban, hogy Umerov inkább moráljavító propagandaként vetette be a jövőbe mutató „stratégiát”, amivel azt a benyomást igyekszik kelteni, hogy – az elmúlt napok kiszivárgó információival ellentétben – Ukrajna képes folytatni a háborút, és jövőre fordulatot képes elérni.

 

Az sem kizárható, hogy a kijelentés üzenet a nyugati támogatóknak, hogy a nyári ellentámadással ellentétben jövőre Ukrajna minden erejét a Krím ellen veti be, ha a támogatók fenntartják az ország segélyezését. Az oroszok Krímből való kiszorítását elsősorban az amerikaiak és britek sulykolták, holott az ukrán érdek inkább a kelet-ukrajnai területek visszaszerzéséhez áll közelebb. 

 

 hirdetes_300x300  

Mindezt egy sikertelen ellentámadás után, a nyugati támogatások csökkenése mellett és az oroszok avgyijivkai előrenyomulása ellenére jelentette ki.

 

Umerov Kijev katonai technológiai és innovációs sikereit hangoztatta, azt állítva, hogy ” a nemzet rendelkezik azokkal a képességekkel”, amelyek segítségével még haditengerészet nélkül is csapást tudnak mérni az orosz fekete-tengeri flottára.

 

Körkép.sk, Socportal

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.