Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Bram Janssen

 

A nyugati sajtóban ezúttal nem a tüzérségi fegyverek hiánya miatt kongatják a vészharangot. Épp ellenkezőleg. Nem sokkal azután, hogy Brüsszelt egyre több bírálat érte Ukrajnának tett felelőtlen ígérete miatt, miszerint 1 millió 155 mm-es tüzérségi lőszert szállít le tavaszig, és napokkal azután, hogy Boris Pistorius élesen bírálta az uniós vezetést, amiért egyáltalán vállalt egy ekkora ügyletet, hirtelen elkezdtek szivárogni olyan információk, amelyek szerint nem annyira rossz a helyzet a vállalás teljesítésével. Persze, az ördög a részletekben rejlik.

 

Miről szóltak a hírek?

 

  • Az elmúlt fél évben 300 ezer 155-ös lőszert adtak át uniós országok Ukrajnának.
  • Egy napokban megjelent információ szerint másik 200 ezer lőszer átadására kerül sor a következő három hónapban.
  • További 1-2 százezer lőszerre van kilátása Kijevnek 2025-ben, amit a német Rheinmetall spanyol üzemében gyártanak majd le.
  • A német vállalat további 40 ezer tüzérségi gránátot szállít le 2024-ben, és
  • a német kormány 100 ezer 155 mm-es lőszerre illetve
  • 100 ezer 120 mm-es lőszerre kapott még megrendelést, amelyek szintén Ukrajnába mennek majd. Hogy mikor, azt nem tudni.
  • Becslések szerint a német Rheinmetall havonta 4000 155-ös tüzérségi muníciót fog szállítani Ukrajnának, hónapokra szétírva.
  • Finnország bejelentette, hogy növelni akarja lőszerkapacitásait Ukrajna ellátása céljából, és ezért több tízmillió eurós beruházásokat valósít meg.
  • A közösségi hálókra felkerült felvételek szerint azeri származású 122 mm-es lőszert is használ már Ukrajna.
  • További megrendeléseket és ígéreteket tettek nyugati országok, főleg az USA és Németország tüzérségi lőszerek átadására.

 

Mi az, ami miatt nincs okuk optimizmusra az ukránoknak?

 

 hirdetes_810x300  

A 155 mm-es tüzérségi lőszer az ukrán háború egyik, ha nem a legfontosabb muníciója. Mivel a konfliktus egyre inkább állásháborúvá és ezzel felőrlő háborúvá válik, a tüzérségé lesz a főszerep. Az ukránok a front egészén létszámhátrányban vannak lövegek tekintetében (ezért olyan fontos nekik többek között a szlovák Zuzana 2-esek megszerzése), a front egyes szakaszain az oroszok fölénye 10:1-hez. Lőszer tekintetében szintén 2-3-szoros hátrányban vannak az ukránok, de ezek még a fegyverszállítmányok megcsappanása előtti adatok. Ez utóbbi szám azt jelenti, hogy az ukránok minden második vagy harmadik orosz tüzérségi csapást tudják csak viszonozni.

 

A fenti, Nyugat által a lőszerkészletekre vonatkozóan bemutatott számok nagy része ígéret . Amit tényként lehet kezelni, az a 300 ezres tétel, amelyet már több forrásból is megerősítettek a sajtónak. Illetve, némi optimizmussal reálisnak tekinthető a következő három hónapban leszállítandó 200 ezer darab lőszer.

 

Ez azt jelenti, hogy az egymillió darabos vállalásnak csak a felét tudja teljesíteni az EU, minden más meghatározatlan időre vagy mennyiségre vonatkozó ígéret, ami nem más, mint a kudarcot sikerként becsomagoló mediális ködösítés.

 

A lőszer harctéri felhasználásáról azt is érdemes tudni, hogy intenzív harcoknál naponta (!) több ezer tüzérségi lőszert használnak el az ukránok. Az idei év első felében volt, hogy napi 20 ezer lőszer fogyott csak az ukrán oldalon. Ez azt jelenti, hogy még korlátozott intenzitású téli felőrlő háború esetén is a félmillió lőszer két-három hónapra elég (ez napi 8000 lövést jelent). Ez iszonyatosan messze van a Rheinmetall által számolt havi (!) 4000 darabtól.

 

A másik probléma a hosszú távú ígéretekkel, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az orosz-ukrán háború a jelenlegi formályában fog zajlani. Ukrajna helyzete rendkívül rossz a harctéren, az oroszok több ponton erőteljesen támadnak, az ukrán ellentámadás sikertelen volt a nyár folyamán, a nyugati támogatások pedig enyhén szólva is kérdésesek.

 

Csak halkan jegyezzük meg, hogy mikor Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megkérdezte Valerij Zaluzsnij vezérkari főnököt, hogy mennyi tüzérségi lőszerre van szüksége Ukrajnának a győzelemhez, Zaluzsnij azt válaszolta: 17 millió darabra…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.