Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

 

190 támogató és 266 nem szavazat mellett bukott el Mateusz Morawiecki (PiS) lengyel kormány kormányalakítási kísérlete a lengyel parlamentnek megfelelő szejmben. Nem csoda. Az október közepén zajlott parlamenti választásokat a PiS ugyanis megnyerte, de nem annyira, hogy kormányt is tudjon alakítani, így a mai szavazás kimenetele senkit sem lepett meg.

 

Ezzel véget ért egy korszak Lengyelországban. A PiS nemzeti-konzervatív kormánya, amely Magyarország mellett a második számú hajtómotorja volt a visegrádi együttműködésnek, távozik a kormányból.

 

Helyette Donald Tusk liberális politikus lesz a kormányfő, akit a brüsszeli gravitációs mező exportált vissza Lengyelországba. Tusk korábban az Európai Tanács elnöke, majd az Európai Néppárt elnöke volt – természetesen német akaratból. Most, hogy ő lesz kormányon, a lengyel sajtó egy része szerint ki fogja szolgáltatni az országot a német és francia érdekeknek.

 

 hirdetes_300x300  

Tusk ráadásul nem épp a V4 és Magyarország barátja. Minimum politikai retorikai szinten szembe fog helyezkedni a magyar kormánnyal, és kétségbe fogja vonni visegrádi együttműködést. E tekintetben úgy fest, nem alaptalanok a német trójai falóról szóló pletykák…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!