Nyitókép: OLIVIER MATTHYS | Credit: AFP

 

Az európai uniós forrásokat a tagországok nem ajándékba kapják, ezért Magyarországnak is joga van azokhoz – a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, szerint. Nicola Procaccini továbbá úgy fogalmazott, Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja érthető, hiszen zsarolják.

 

Procaccini – aki egyben a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsalád alelnöke is – kiemelte: nem Orbán Viktor zsarolja az Európai Uniót, hanem a magyar miniszterelnököt zsarolják azzal, hogy országa megsérti a jogállamiságot, és ezért nem utalják át a Magyarországnak járó forrásokat.

 

„A kohéziós alapról, a koronavírus-járvány utáni pénzekről beszélünk: mind olyan finanszírozások, melyek nem ajándéknak számítanak Magyarország számára, hanem források, melyekhez Magyarországnak joga van” – mondta Nicola Procaccini. Procaccini úgy látja, hogy Orbán Viktor politikai állásfoglalását el lehet fogadni vagy el lehet utasítani, de „nem lehet elfogadni a vele szembeni előítéletet”. A politikus ezzel kapcsolatban azt is mondta:

 hirdetes_300x300  

 

„Amit a magyar kormányfőnek felrónak, azt nem róják fel Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek, aki elveszítette a választásokat, majd a katalán szélsőjobbtól vásárolt szavazatokat egy olyan törvényért cserébe, amely eltörölte a terrorizmus, felforgatás, sikkasztás bűncselekményét. Azt hiszem, ennél jobban nem lehet megsérteni a jogállamiságot.”

 

A brüsszeli uniós csúcsról a RAI3 közszolgálati csatornának nyilatkozó Procaccini emlékeztetett: Magyarországgal szemben az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás folyik, amelyet az Európai Unió akkor használ, amikor – ahogyan ő mondta – „egy kormányt akarnak célba venni”.

 

A Demokrata Párt (PD) szombati rendezvényén Elly Schlein főtitkár az Európai Unió átalakítását, az Európai Egyesült Államok megszületését szorgalmazta, valamint az egyhangú döntéshozatal beszüntetését. Schlein szerint jobb szövetségeseket kell választani a jelenlegi római jobboldali kormány szövetségesei helyett.

 

„Elképzelhetetlen a társadalmi előrelépés, ha akármelyik tagállam vétót emelhet, ahogyan Orbán tette, aki Giorgia Meloni legnagyobb szövetségese.” – húzta alá  Elly Schlein. A magyar miniszterelnökről beszélt a baloldali találkozón szintén felszólaló Romano Prodi volt olasz kormányfő, az Európai Bizottság egyik korábbi elnöke (1999 és 2004) is. „Orbán mindig Európa ellen van, de sosem lesz Európán kívül” – vélekedett Romano Prodi. Prodi szerint Giorgia Meloni még nem döntötte el, hogy Brüsszel vagy Budapest oldalára álljon. A brüsszelli EU-csúcson Orbán Viktor nem vétózta meg, hogy az unió csatlakozási tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával, a keleti szomszédnak szánt 50 milliárd eurós segélyt viszont blokkolta.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.