Nyitókép: SITA

 

Berlin egyes választási körzeteiben meg kell ismételni a 2021-es szövetségi választást, mivel a voksolást szabálytalanságok és káosz kísérte. Erről döntött ma a Szövetségi Alkotmánybíróság, amely Berlin 2256 választókörzetéből 455-ben új választást rendelt el. Az új szövetségi választásokat legkésőbb 60 nappal az ítélet után kell megtartani Berlinben, így február 11-e a vasárnap a legvalószínűbb időpont.

 

Tavaly novemberben a Bundestag már döntött új választások kiírásáról Berlin egyes részein, konkrétan 431 választókörzetben, ebből 104-ben levélben szavaztak. A CDU/CSU ellenzéki konzervatív párt azonban elégtelennek nevezte ezt, mivel ennél több körzetben tartotta szükségesnek megismételni a választásokat, ezért alkotmánybírósághoz fordult. Berlin 12 választókerületre oszlik, amelyekben összesen 2256 választási körzet található.

 

 hirdetes_300x300  

A szövetségi bíróság mai ítéletével nemcsak a szövetségi választások érvényességét semmisítette meg a választókerületekben, hanem a szövetségi közgyűlés tavalyi, a megismételt választások mértékéről hozott határozatát is.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!