Nyitókép forrása: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy Oroszország 1,15 millió főről 1,5 millió főre fogja növelni hadserege létszámát a „külső fenyegetések” ellen. Ezen túlmenően az orosz hadiipar teljesítményének növekedéséről is közölt feltűnő számokat. Mindazonáltal, ahogy az ukrán, úgy az orosz adatokat is erős fenntartásokkal fogadni. Beszédes például, hogy Sojgu csak az ukránok veszteségeiről árult el számokat.

 

Az orosz hadsereg és haditengerészet katonáinak létszámát a 1,15 millió főre emelkedett, és ezt tovább akarja Moszkva növelni 1,5 millió főre a „külső fenyegetések” ellen.

 

Sojgu arról beszélt, hogy az orosz hadiipar termelési hatékonysága minden területen jelentősen javult. 2022 februárja óta a harckocsik (tankok) gyártásának tempója 5,6-szorosára, a páncélozott járműveké 3,5-szörösére, a drónoké 16,8 szorosára, a tüzérségi lőszer gyártásának gyorsasága pedig 17,5-szörösére nőtt. 

 

 hirdetes_300x300  

„Azok a fegyvereket, amelyeket korábban normális körülmények között 5-8 évig teszteltek, ma 4-7 hónap alatt érik el sorozatgyártást. Ilyen a Nagy Honvédő Háború óta nem fordult elő”

 

mondta Sojgu.

 

Beszélt az ukrán veszteségekről is. Sojgu anélkül, hogy kitért volna az orosz veszteségekre, kijelentette, hogy

  • a nyári ukrán ellentámadás során az ukránok 159 ezer (elesett vagy megsebesült) katonát vesztettek el, valamint 121 repülőgépet, 23 helikoptert, 766 harckocsit, ebből 36 német Leopard tank volt, illetve 2348 páncélozott gyalogsági járművet, amelyből 50 amerikai Bradley típusú transzporter volt;
  • a „különleges katonai hadműveletek” 2022. februári megkezdése óta az ukránok 383 ezer katonát,
  • 14 ezer harckocsit és páncélozott járművet,
  • 8500 tüzérségi löveget és rakéta-sorozatvetőt,
  • 800 repülőgépet és helikoptert,
  • 5800 külföldi zsoldost veszítettek el.

 

Sojgu hangsúlyozta, hogy a NATO hadserege légvédelmi rendszereket, több rakétavetőt, hadműveleti-taktikai rakétarendszereket üzemeltet Ukrajnában, hadműveleteket készít elő, ukrán katonákat képez ki, és 410 NATO műhold támogatja Ukrajnát a felderítésben és kommunikációban.

 

Körkép.sk, TASS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!