Nyitókép: Facebook, Petr Pavel

 

Petr Pavel szerint az orosz elnök megvárja a jövő évi amerikai elnökválasztást, mert Trumppal tárgyalna szívesen a háború jövőjéről, az EU nélkül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megvárja a 2024-es amerikai választásokat, és reméli, hogy az orosz-ukrán háború jövőjéről Donald Trumppal tárgyalhat, egyetlen európai állam bevonása nélkül – írja az Euractiv Petr Pavel cseh elnökre hivatkozva.

 

Eközben Finnország, amelynek NATO-tagságát Moszkva élesen bírálta, korlátlan hozzáférést biztosított az amerikai hadseregnek a finn-orosz határhoz közeli katonai létesítményekhez.

 hirdetes_810x300  

 

Béketárgyalás csak az elnökválasztás után

 

„Putyin elnök világossá tette, hogy semmilyen béketárgyalásról nem lehet szó, amíg az Egyesült Államokban nem születik választási eredmény. Ezzel egyértelművé tette, hogy számára az esetleges tárgyalásokban a partnere nem más, mint az Egyesült Államok, a nagy európai országok közül pedig egyik sem” – mondta a cseh elnök a Seznam Zprávy hírportálnak adott interjújában.

 

Pavel figyelmeztetett, hogy amennyiben Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, Putyin valószínűleg megpróbál vele tárgyalni, „függetlenül attól, hogy mit gondol erről Ukrajna vagy Európa többi része”.

 

A cseh elnök szerint az ilyen tárgyalások Putyin és Trump között „valamiféle kompromisszumhoz vezethetnek, amely Oroszországot elméletileg visszahelyezi a kulcsszereplő státuszába, és a többieknek valahogyan meg kell majd békélniük ezzel”.

 

Petr Pavel, aki a NATO katonai bizottságának vezetőjeként szolgált, mielőtt 2023 januárjában államfő lett, határozottan támogatja Ukrajnát, de meglehetősen szkeptikusnak tűnik azzal kapcsolatban, hogyan fog alakulni Oroszország háborúja az országban, mondván, hogy a világnak hamarosan „egy új helyzettel” kell szembenéznie.

 

„Sok minden áll előttünk, mert az ukrajnai konfliktus alakulása azt mutatja, hogy jövőre nagy valószínűséggel jelentős fejleményekre számíthatunk. És az eddigi jelek arra utalnak, hogy ez nem pont olyan lesz, amilyennek mi szeretnénk”

 

– mondta a cseh elnök.

 

Pavel megjegyzései visszhangozzák Jens Stoltenberg NATO-főtitkár december elején tett nyilatkozatát, aki „rossz hírekre” számított az ukrán frontról.

Donald Trump korábban azt mondta, hogy újraválasztása esetén 24 órán belül megoldja az ukrajnai háborút.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!