Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

A magyar miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján – egyebek mellett – kijelentette; az új EU-s migrációs megállapodás nem fog működni, a magyar szabályozás mintaszabályozás.

Biztos kudarc lesz a vége a szerdán elfogadott új migrációs brüsszeli paktumnak – jelentette ki a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatón.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: amíg az unió nem szánja rá magát, hogy kimondja, amit Magyarország, hogy aki akármilyen jogcímen a területére akar jönni, annak először kérelmeznie kell ezt, a döntésre pedig az határain kívül kell várakoznia, addig akármilyen csomagokat alkot, mindig kudarc lesz a vége.

 

 hirdetes_300x300  

„Hegyek vajúdnak és egér fog születni, és az se kifelé szalad az unióból, hanem befelé”

 

– közölte.

 

A miniszterelnök meggyőződése, hogy a magyar szabályozás a „mintaszabályozás”, az egyetlen bizonyítottan működő szabályozás ma egész Európában.

 

Az inflációról

 

A miniszterelnök szerint azért Magyarországon volt a legmagasabb az infláció egész Európában, mert nagyon ki vagyunk téve az energiaáraknak.

 

Az üzemanyagárról

 

Arra a kérdésre, hogy az üzemanyag jövedéki adóját miért nem a legalacsonyabb szinten emelik, hogy ne 41 forinttal nőjön literenként a benzinár január elsejétől, Orbán azt mondta: semmilyen adót nem szeretnének emelni, vannak uniós előírások, emiatt néha rákényszerülnek, az EU kényszeríti őket emelésre – Varga Mihály pénzügyminiszter ezt a kombinációt találta jónak.

 

Az EU második legszegényebb országa vagyunk

 

Az Eurostat fogyasztási adatai szerint Bulgária után a legszegényebb ország vagyunk az EU-ban. Orbán Viktor a felvetésre azt mondta, senki nem tagadhatja, hogy sokkal jobban állunk, mint a Gyurcsány-Bajnai-féle „szocializmusban”, mióta átléptünk a „polgári” rendszerbe. A fogyasztás csak az egyik része az emberek jólétének.

 

A tanárok bérfejlesztéséről

 

Hároméves bérfejlesztési program lesz a pedagógusoknak – közölte a magyar miniszterelnök.

2024. január elsejétől 32,2 százalékos béremelés lesz, ennél kisebb lesz 2025-ben, majd 2026-ban. A tanári átlagfizetés a végén, 2026. január 1-jétől 800 ezer forint körül lesz.

 

A keleti nyitásról

 

Orbán Viktor a keleti nyitásról azt mondta: ha nem hozzuk ide a keleti tőkét, akkor a Nyugat érdektelen perifériáján leszünk valahol a keleti végeken. Orbán szerint átfedésben vagyunk, itt a nyugatiak és a keletiek is jól érzik magukat, nem kompország vagyunk, hanem egy olyan ország, ami itt létrejövő együttműködési lehetőségeket ad.

 

A nemzeti bajnokok (gazdagok) a külföldi megmérettetésben is sikeresek

 

Tiborcz István és Mészáros Lőrinc mesés gazdagodására úgy reagált, hogy minden magyar tőketulajdonosnak sok sikert kíván. Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Orbán azt mondta, a magyar gazdaságpolitikának nincsen személyi válogató szerepe. Az egy jogos elvárás, hogy a sikeres magyar cégek állják meg a helyüket a versenyben az ország határain kívül is. “Jól állunk ilyen szempontból.”

 

A kormány nem hoz be vendégmunkásokat

 

Orbán szerint nincs szükségünk nagy arányú vendégmunkásokra, ráadásul a kormány nem is hoz be ilyeneket, azt magáncégek végzik, a kormány csak a szabályokat hozza meg.

 

Az akkugyárakról

 

Az akkugyárakról azt mondta, nem fogadja el azt a gondolkodást, hogy helyi településvezető a saját népszerűségükre használják fel ezeket az ügyeket. “Aki akar nagy beruházást, ott van, aki nem akar, ott nincs.”

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!