Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Az amerikai The Wall Street Journal amerikai lap tudni véli, pontosan hogyan ölték meg Jevgenyij Prigozsin néhai Wagner -vezért, aki néhány hónappal ezelőtt egy Putyin elleni puccsal felérő nagy katonai menetelésével írta be magát a történelembe – és Putyin halállistájára.

 

Prigozsin a Wagner-csoport magánkatonai szervezet feje volt, aki folyamatos konfliktusban állt Szergej Sojgu védelmi miniszterrel. Vitájuk kihatott a hadműveletekre is, például a pletykák szerint a reguláris hadsereg szándékosan visszatartotta a felszerelést és utánpótlást a Wagner-katonáktól.

 

A vita idén júniusban lázadásba torkollott: 25 ezer Wagner-katona néhány orosz parancsnokság elfoglalása után páncélos hadoszloppal megindult Moszkva felé, Prigozsin pedig Sojgu és Putyin hatalmának megdöntését emlegette. Érdemes kiemelni, hogy Prigozsin sokkal keményebb eszközök bevetését sürgette Ukrajna ellen, mint Putyin – a Nyugat igen óvatosan is kezelte akkor a történéseket, mert tudták, hogy Prigozsin esetleges sikeres puccsa valójában rossz hír számukra. Most újabb információkat szellőztettek meg halálával kapcsolatban, amit érdemes fenntartásokkal fogadni.

 

 hirdetes_810x300  

Nyilvánvaló volt, hogy a „majdnem puccskísérlet” után Prigozsin élete nem sokat ér – ennyire megkérdőjelezni Putyin hatalmát nem lehet következmények nélkül. Augusztusban utol is érte a halál. A WSJ információi szerint Prigozsin utolsó útja előtt a merénylők egy kisebb robbanószerkezetet csempésztek a Wagner-vezér repülőgépének szárnya alá, ami 30 perccel a gép felszállása után 9 ezer méteres magasságban működésbe lépett, felrobbant, a repülő pedig lezuhant. A merényletet senki sem élte túl.

 

A merényletet állítólag 2 hónapon keresztül tervezték, és a végrehajtását Nyikolaj Patrusev, Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori kémfőnöke és szövetségese hagyta jóvá.

 

A merénylet azt bizonyítja, hogy Patrusev befolyása az orosz titkosszolgálatoknál rendkívül kiterjedt, és nagy horderejű műveletek kivitelezésére is van lehetősége. Az amerikai lap szerint Patrusev „átlátja” Putyin politikáját és ezért nagyon hatékonyan tudja végrehajtani parancsait.

 

Mivel nemrég fiát miniszternek nevezték ki, az amerikaiak azt a spekulációt is felvetették, hogy a 72 éves Patrusev lehet a 71 éves Putyin utódja…

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!