Nyitókép: SITA

 

Csehország ma állami gyászszal tiszteleg a prágai Károly Egyetem Filozófiai Karán történt csütörtöki lövöldözés áldozatainak emléke előtt. Délben országszerte megszólaltak a harangok, az emberek egyperces néma csendet tiszteltek. Az üzletek nyitvatartását és a prágai repülőtér működését is felfüggesztették. Prágában és más városokban istentiszteletet tartottak az elhunytakért, a szeles és esős idő ellenére az emberek virágot vittek és gyertyákat gyújtottak. Az egyetem épületében történt lövöldözés Csehország történetének legtragikusabb ilyen esete, 14 áldozatot követelt és magát az elkövetőét.

 

Petr Pavel köztársasági elnök és az Országgyűlés mindkét kamarájának elnöke részt vett a szentmisén a Hradzsin Szent Vitus-székesegyházban. Az istentiszteleten rózsákat helyeztek az oltárra, minden áldozatért egyet.

 

 hirdetes_810x300  

Aszertartást vezető érsek, Jan Graubner érsek arra kérte a jelenlévőket, hogy ne csukják be a szemüket a rossz elől.

 

„Ha nem akarunk engedni a gonosznak, fel kell tudnunk lépni ellene”

 

– mondta.

 

A prágai óvárosban található egyetemi épületben történt lövöldözés Csehország történetének legtragikusabb ilyen esete, 14 emberéletet követelt. További 25 ember megsérült. A támadó, aki végül maga ellen fordította fegyverét szintén meghalt. A rendőrség tájékoztatása szerint az egyetem 24 éves diákja lövöldözött az iskolában. A rendőrség szerint még ezt megelőzően lelőtt egy férfit és egy csecsemőt Klánovický erdében, és lelőtte az édesapját is.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!