Nyitókép forrása: Boris Zala a HLAS júniusi kongresszusán. SITA/Martin Medňanský

 

Ahogy arra számítani lehetett, megindult a magyarellenes fröcsögés a progresszív, újkommunista baloldal részéről, méghozzá a legprimitívebb, Slotát idéző módon. Boris Zala korábbi EP-képviselő a baloldali Pravda napilap hasábjain írt kommentárjában „horthysta nacionalistának” nevezte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, Orbán Viktorról pedig úgy fogalmazott, hogy „úgy gondozza Dél-Szlovákiát, mintha a sajátja lenne”. Egyúttal élesen kritizálta Juraj Blanár szlovák külügyminisztert és a Smer szuverenista politikáját.

 

Érdemes megnézni először azt, hogy kicsoda Boris Zala. A Pravda filozófusként és publicistaként hivatkozik rá. Ugyanakkor sokkal többet elárul róla, hogy a Smer egyik alapítójáról van szó, aki sokáig a párt alelnöke volt, majd két cikluson át az EP-képviselője. Az is árulkodó, hogy ő foglalkoztatta nyolc éven át a progresszív PS mai elnökét, Michal Šimečkát képviselői asszisztensként. Zala ma már nem smeres, mi több, vérbeli progresszívként szolgálja Brüsszel érdekeit, mindezt úgy, hogy jelenleg a Smer koalíciós partnerével, a HLAS-szal működik együtt. 

 

Szóban forgó cikkében Zala arról ír, hogy a Smer és az SNS kampányszlogenje a „Brüsszel elleni védekezés” volt, és ennek következtében adta magát, hogy Budapesttel szövetkezzenek.

 

 hirdetes_810x300  

„Jobban modnva, Orbán régimódi Nagy-Magyarországával: mert ennek jelképét Orbán arrogáns módon nyilvánosan is viseli. És így, a mi külügyminiszterünk (Juraj Blanár – a szerk.) budapesti látogatása során a béke kérdésére is kitért. Minden tagommal kívánom, hogy a prioritás a béke legyen (…). Csakhogy a magyarokkal való bratyizás Putyin támogatása érdekében nem hoz békét”

 

fogalmazott. Majd arról értekezett, hogy Blanárnak és Szijjártónak közös felszólítást kellett volna megfogalmaznia Putyin felé, hogy vonja vissza csapatait Ukrajnából, Zelenszkijt pedig arra kellett volna felszólítaniuk, hogy a békeszerződés része legyen az összes nemzeti kisebbség, köztük az orosz kisebbség jogainak garantálása.

 

Itt érdemes megjegyeznünk azt, hogy egy ideológiai bértollnok és egy progresszív vonal felé billegő párt szekerét toló kommentátor nyilván tehet ilyen javaslatot, a gond az, hogy semmi köze a realitásokhoz. Oroszország nem vonul ki Ukrajnából, mert a célja, hogy megakadályozza annak NATO-tagságát és hogy biztosítsa magának a Krím-félszigetet. Ukrajna pedig semmilyen garanciát nem akar és nem tud adni a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére, főleg nem egy olyan békeszerződésben, amelyben Magyarországnak semmi szerepe nincs. Zala valójában arra szólította fel a két külügyminisztert, hogy soroljanak be a nyugat külpolitikai fősodorba, és még esélyét adják fel annak, hogy attól a jövőben eltérjenek.

 

De Šimečka mentora összehordott egyéb zöldségeket is:

 

„A szlovák külügyminiszter már túlszárnyalta Matovič magyar érdekek iránti rajongását is. Ezért mondhatta azt a horthysta-nacionalista Szijjártó minszter, hogy az országaink közti viszony sosem volt ennyire jó. Nos, igen, Orbán már úgy gondozza Dél-Szlovákiát, mintha a sajátja lenne (csak az a Trianon, az lenne csak átmeneti állapot…); a magyar állam szlovák vagyont vásárol fel, a magyar nacionalisták támogatására küldött pénzek felett pedig az államnak semmilyen felügyelete nincs”

 

borult ki Zala.

 

Zala azzal érvel, hogy valójában nincs oka a szlovák kormánynak Budapesttel szövetkezni, mert nincs kitől megvédeni a szlovák szuverenitást. Hiszen a migránsok ugyan jönnek, de nem akarnak itt maradni (ez egy hazug progresszív narratíva, ha a migráció miatt körülöttünk mindenki lezárja a határokat, akkor vajon hol ütnek tábort a migránsok? – a szerk.). Zala szerint kizárólag az EU tudja szavatolni Szlovákia szuverenitását és azt, hogy ne legyen a nagyhatalmak játékszere.

 

Zala teljesen (és szándékosan) figyelmen kívül hagyja a vétójog eltörléséről, a közös eladósításról, a gazdasági érdekeink figyelmen kívül hagyásáról szóló brüsszeli szándékokat.

 

Zala ideológiai hovatartozását végképp tisztázza, mikor nyíltan a GLOBSEC támogatásának megtartása mellett érvel cikkében. A GLOBSEC egy atlantista agytröszt, amely épp egy magyar ellenzéki politikushoz, Bajnai Gordonhoz köthető, és amely geopolitikai elemzéseivel teljes mértékben az amerikai külpolitikai főirányt támogatja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.