Nyitókép: sita/MCS CHAD M. TRUDEAU / US NAVY / AFP

 

Az amerikai haditengerészet megsemmisített négy, a Vörös-tenger déli részén lévő amerikai romboló felé tartó drónt, amelyet Jemen húszik ellenőrizte részéről lőttek ki – jelentette be vasárnap az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM). A parancsnokság az X közösségi platformon egyúttal azt is közölte, hogy az amerikai erők szombaton két, a térségen áthaladó hajó vészjelzéseire is válaszoltak. Az indiai, illetve norvég zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajók dróntámadást jelentettek.

 

A térségben néhány napja kezdődött az Egyesült Államok vezetésével zajló, a Vörös-tenger hajózási szabadságát biztosítani kívánó nemzetközi misszió, az őrjáratokban több tucat ország vesz részt.

 

A nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló húszik több támadást indítottak a térségben Izrael felé haladó hajók ellen. A lázadók a műveleteket a palesztinokkal való szolidaritással indokolják, és leszögezték: minden, a zsidó állam felé haladó hajót célpontnak tekintenek mindaddig, amíg az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet élelmiszerhez és orvosi felszereléshez nem jut.

 

 hirdetes_810x300  

Mindeközben az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szombaton azt közölte, hogy iráni dróntámadás ért egy libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonban lévő olajszállító hajót az Indiai-óceánon, 200 tengeri mérföldre India partjaitól. A tárca közleményben kiemelte, hogy 2021 óta ez volt a hetedik, kereskedelmi hajó ellen elkövetett iráni támadás.

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!