Nyitókép: sita/AP Photo/Francisco Seco, File

 

A török parlament külügyi bizottsága kedden jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, Fuat Oktay, a külügyi bizottság elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nem várható gyors szavazás a parlament plénuma előtt.

 

Következő lépésként a török parlament házelnöke fog dönteni arról, hogy mikorra tűzi ki szavazásra a kérdést, ezután kerülhet az ügy jóváhagyásra Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz.

 

Ankara a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe korábban közölte: határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén, elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadását.

 

Erdogan december közepén mindemellett ahhoz kötötte Svédország NATO-csatlakozását, hogy

 

az amerikai kongresszus hagyja jóvá 40 darab új F-16-os amerikai harci repülőgép és alkatrészek Törökországnak történő eladását.

 

A török elnök ezenfelül Kanada és más NATO-tagországok Törökországgal szemben elrendelt fegyverembargóinak feloldását is sürgette az üggyel kapcsolatban.

 

Bár úgy tűnik, hogy most már csak egy lépés választja el a svédeket a NATO-csatlakozástól, még most nem egyértelmű, hogy a török parlament miként szavaz majd. Erdogan elnöknek a következőkben meg kell győznie szövetségeseit, hogy szavazzanak a Szövetség bővítése mellett, mivel pártja, az AKP nem rendelkezik többséggel a parlamentben.

 

Ezután írhatja csak alá Erdogan a törvényt, amivel befejezi a eljrást, amely már 19 hónapja húzódik.

 

A törökökön kívül már csak Magyarország nem hagyta jóvá Svédország NATO-tagságát.

 

hirado.hu, spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!