Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

Az amerikai Newsweek értsülései szerint a Nyugat által felkínált amerikai gyártmányú F-16-os vadászbombázók már Ukrajnában vannak, és a lap óvatosan utalt rá, hogy ezeknek a gépeknek köszönhetők az elmúlt napok ukrán sikerei.

 

Az ukránoknak az ünnepek alatt állítólag sikerült lelőniük négy orosz Szu-34-es vadászbombázót és egy Szu-30-as vadászgépet is. A minap pedig a vadászgépekről indítható irányítható rakétákkal mértek csapást a Krím-félsziget egyik kikötőjében állomásozó orosz hadihajóra.

 

A Nyugat még tavasszal tett ígéretet az amerikai gyártmányú vadászgépek átadására. Az ígeretek gyakorlati megvalósítása kapcsán több ország menetközben többször meggondolta magát. A gépekre Ukrajnának nem kifejezetten a légicsaták megnyerési végett, mint inkább a kapott nyugati rakéták gyors és hatékony célbajuttatása érdekében lenne szüksége.

 

 hirdetes_300x300  

A dolgot bonyolítja, hogy Ukrajnában jelenleg nincsenek olyan repterek, amelyek ezt a típusú gépet képesek lennének fogadni. Ha tehát tényleg vannak ilyen gépek, és tényleg ezek hajtották végre a támadásokat – amire egyelőre semmilyen tényleges bizonyíték nincs – az magában hordozná azt az eszkalációs veszélyt, hogy a gépek NATO-területről szálltak fel, hogy csapást mérjenek az oroszokra. (Lehetetlen megállapítani, hogy van-e kapcsolat a két hír információ között, de Lengyelországban és Kelet-Romániában valamint a Földközi-tenger keleti felében hétfő óta nincs vagy akadozik GPS-szolgáltatás. A lengyel sajtó hadgyakorlatot sejt a háttérben – a szerk.)

 

Egy amerikai forrásra hivatkozva a Newsweek most azt közölte, hogy az ukránok valóban megkapták az első F-16-osokat. Az ukrán hadsereg hivatalosan tagadta az értesülést, ugyanakkor Valerij Zaluzsnij volt különleges tanácsadója, Daniel Rice azt nyilatkozta, ideje volt, hogy a Nyugat megtanulja, hogy ne jelentse be előre az Ukrajnának adott fegyverszállításokat – figyelmeztetve ezzel az oroszokat a közelgő veszélyre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.