Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Az amerikai Politico szerdai cikke szerint a Biden-adminisztráció és Brüsszel teljes stratégiaváltást hajtanak végre, és titokban már nyomást gyakorolnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy tárgyalásokba bocsátkozzon Oroszországgal a háború lezárásáról.

 

Ahogy azt már a Körkép.sk is több elemzésben megírta, a nyugati döntéshozók Ukrajna teljes győzelméről és korlátlan támogatásáról a háború befejezéséről szóló tárgyalásokra írják át stratégiájukat. Ugyanezt írta meg most az amerikai Politico (a brüsszeli azonos nevű lap „anya” kiadója), és ha ez a mainstream lap is így látja a helyzetet, az már nem lehet véletlen.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen szivárogtatások hivatalos megerősítés nélkül általában akkor kerülnek nyilvánosságra, ha az adott ország (esetünkben az USA) hatalmi központjainak valamelyike nem ért egyet az ötlettel, és a szivárogtatás valójában politikai nyomásgyakorlás.

 

 hirdetes_810x300  
Mit állít a Politico?

 

A Politico úgy véli, hogy egy ukrán-orosz tárgyalás a gyakorlatban nagy valószínűséggel azt jelentené, hogy Ukrajnának területekről kellene lemondania. 

 

Washingtonban a legfelsőbb vezetés hivatalos álláspontja egyelőre nem változott, és továbbra is elkötelezettségüket hangoztatják Ukrajna győzelme irányába. (A közvélemény folyamatos „áthangolására” használt mainstream liberális lapok azonban már egy jó ideje készítik elő azt a narratívát, hogy az ukránok nem tudnak győzni Oroszország fellett – a szerk.).

 

Egy európai diplomata azonban azt állítja, hogy Brüsszel és Washington is folyamatosan egyeztet az ukrán vezetéssel annak érdekében, hogy a sikertelen ellentámadást követően az ukrán hadsereg a keleti fronton rendezkedjen be védelmi pozíciókba.

 

(Ez tényleg arra utal, hogy a tárgyalások felé terelik Kijevet. Az ellentámadásnál Washington szinte követelte, hogy Ukrajna minden erejével a déli fronton támadjon, mert az olyan tengeri hatalmaknak, mint az USA és Nagy-Britannia, azt volt az elsődleges érdekük, hogy kiszorítsák Oroszországot a Fekete-tengerről. Az áttörés és a siker elmaradásával „megpróbáltuk, nem sikerült” helyzet állt elő – a szerk.)

 

A Politico által emlegetett stratégiaváltás része, hogy az ukrán haderő a keleti, donbaszi fronton fokozza védelmi képességeit, a lap információi szerint

 

megerősítik a légvédelmi rendszereket, megerődítik a városokat és településeket, új védelmi állásokat alakítanak ki, szögesdrót akadályokat, páncéltörő akadályokat húznak fel, lövészárkokat és tankcsapdákat ásnak. Nem csak Kelet-Ukrajnában, de az északi, fehérorosz határnál is. 

 

A lap úgy tudja, hogy Washington a jövőben nem a közvetlen harctéri képességek támogatását akarja pénzelni, hanem Ukrajna saját védelmi iparát akarja fellendíteni. (Magyarul: a szabadon felhasználható ingyen pénz helyett Ukrajna befektetéseket kap, amelyeket az USA sokkal szorosabban tud ellenőrizni – a szerk.). A hadiipar fellendítésének hivatalosan az lenne a célja, hogy olyan fegyvereket tudjon magának bebiztosítani Ukrajna, amelyeket az amerikai Kongresszus nem hajlandó átadni az hadban álló országnak.

 

Egy Biden-adminisztrációban magas beosztásban lévő amerikai tisztviselő állítása szerint az ukrán védelem megerősítése a jövőbeni tárgyalások ukrán alkupozíciónak megerősítését szolgálja. Sőt. 

 

A tisztviselő azt állította, hogy „mindvégig ez volt az elképzelésük, hiszen a háború mindenképp tárgyalásokkal ér véget”. (Fontos kiemelni, hogy 2022 márciusában majdnem létrejött egy Ukrajna semlegességét és Krím orosz kézen maradását tartalmazó békemegállapodás, de épp Nagy-Britannia, nagy valószínűséggel amerikai jóváhagyással, kaszálta azt el. Most Ukrajnát sokkal több véráldozat és területvesztés után terelgetik a kiegyezés felé – és jóval gyengébb pozícióban van – a szerk.)

 

Joe Bidennek különösen problémás az egész ukrán helyzet. A rengeteg pénzügyi és katonai támogatás ellenére az ukránok nem értek el áttörést, és nagyon úgy fest, hogy erre belátható időn belül nem is lesznek képesek. De ami sokkal rosszabb Biden számára, az elnökválasztásokig nem lesz képes sikert felmutatni Ukrajna kapcsán – hacsak nem az ő égisze alatt jön létre egy békemegállapodás.

 

„Ezek a viták a béketárgyalásokról elkezdődnek, de a kormányzat nem hátrálhat meg nyilvánosan a politikai kockázat miatt”

 

magyarázta a név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztviselő.

 

John Kirby, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója egy december eleji sajtótájékoztatón már relativizálni próbálta azt a hivatalos álláspontot, hogy meddig is támogatja Ukrajnát az USA.

 

„Nem mi diktáljuk a feltételek Zelenszkij elnöknek. Helyette a Fehér Ház csak segít Zelenszkij békejavaslatának finomhangolásában. (…) Biden elnök nem azt ígérte, hogy az Egyesült Államok addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak kel. Azt mondta Az Egyesült Államok „ameddig csak lehet” támogatást nyújt, és [Biden elnök] úgy véli, hogy Ukrajna már most is óriási győzelmet aratott, Putyin pedig megbukott”

 

mondta.

 

A Politico azonban arra figyelmeztet, hogy szakértők szerint ez a kijelentés annak a politikai megfogalmazása annak, hogy

 

„Zelenszkij találjon módot a részleges győzelem kinyilvánítására és a fegyverszünetre Moszkvával, ami nyilván részben kettéosztja az országot”

 

áll a cikkben. Más megszólított szakértők szerint minél tovább tart a háború, annál nehezebb lesz tárgyalóasztalhoz ültetni az oroszokat és annál több engedményt kell tennie – a Nyugatnak. 

 

„A védelemre való áttérés elegendő időt adhat Ukrajnának ahhoz, hogy végül elfogadható kompromisszumra kényszerítse Putyint”

 

mondta az egyik CIA-s szakértő. (Itt érdemes kiemelni, hogy a védelemre való áttérés a háború befagyasztásának szinonimája. A védekezés azt jelenti, hogy egy olyan patthelyzet alakul ki a fronton, ami alacsony intenzitású háborúvá szelidíti a harcokat – mint ami 2014-2022 között zajlott a Donbaszban. – a szerk.)

 

Mindebből Európa is ki akarja venni a részét, méghozzá úgy, hogy fel akarja vetni Ukrajna NATO-csatlakozásának felgyorsítását. A Politico cikkéből ez konkrétan nem derül ki, de nyilván politikai blöffként szolgálna a javaslat, hogy növeljék a nyomást Oroszországon a tárgyalások során.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.