Nyitókép: Mahmud Hamas/AFP

 

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy megtalálta és megsemmisítette a Hamász vezetőjének, Jahja esz-Szinvár rejtekhelyét. A kérdéses rejtekhely egy lakás Gázaváros külvárosában, amely alatt egy kiterjedt alagútrendszer húzódott – írja a Guardian.

 

Szinvárról úgy vélik, hogy ő az egyik kitervelője az október 7-i dél-izraeli mészárlásnak, amelyben palesztin fegyveresek mintegy 1200 izraelit, többségében civileket öltek meg. Az izraeli fegyveres erők szóvivője szerint Szinvár gázai lakása egy alagúthálózathoz kapcsolódott, amelyen keresztül a Hamász magas rangú vezetői mozogtak és tevékenykedtek. A rejtekhelyet az izraeli 14. páncélos tartalékos dandár tagjai fedezték fel, és alapos kutatás után a hadsereg egy elit mérnöki egysége megsemmisítette.

 

A lakás átkutatása során „rengeteg” bizonyítékot találtak, amelyek azt mutatták, hogy az Jahja esz-Szinvár rejtekhelyéül szolgált – közölte a hadsereg szóvivője a The Times of Israel riportere szerint.

 hirdetes_300x300  

 

A lakás egy 20 méteres aknához csatlakozott, amely egy 218 méter hosszú elágazó alagúthoz vezetett. A felfedezett földalatti helyiségben volt áram, ezen felül légszűrőt, csatornarendszert, és pihenő- illetve imaszobákat tartalmazott.

 

A hatvanegy éves Szinvár az izraeli hadsereg közlése szerint soha nem marad sokáig egy helyen. A háború kezdetén elmenekült a Gázai övezet északi részéből – állítólag egy dél felé tartó humanitárius konvojban talált menedéket -, és most a palesztin enklávé déli részén tartózkodik. Izraeli médiajelentések szerint Szinvár legalább két alkalommal csak hajszál híján menekült meg a izraeli katonák elől.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!