Nyitókép: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Az Európai Unió tagállamai szombaton egyhangúlag jóváhagyták Bulgária és Románia csatlakozását a schengeni légi és tengeri övezethez 2024. március 31-től. A hivatalos jóváhagyásra azt követően került sor, hogy Bulgária és Románia a héten politikai megállapodást kötött Ausztriával, amely régóta ellenezte a schengeni csatlakozásukat. Bécs a két ország részleges schengeni integrációját az EU külső határvédelmének masszív megerősítéséhez kötötte.

 

A tagállamok szombaton állapodtak meg arról, hogy az övezetet kiterjesztik Románia és Bulgária légi és tengeri határaira is. A szárazföldi határok megnyitásáról szóló tárgyalások a következő évben folytatódnak.

 

„A schengeni térség bővítése megerősíti az Európai Uniót”  – áll az Európai Bizottság közleményében. A bizottság vezetője, Ursula von der Leyen „történelmi pillanatnak” nevezte Bulgária és Románia csatlakozását a schengeni térséghez.

 hirdetes_810x300  

 

Románia és Bulgária 2007 óta tagja az EU-nak, de az európai szabad mozgási övezethez való csatlakozási kérelmüket Bécs megvétózta, amely évek óta panaszkodik az illegális bevándorlók aránytalanul magas száma miatt.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!