Nyitókép forrása: A kép illusztráció, a hútik november 19-i támadása látható rajta, amikor egy izraeli teherhajót foglaltak el. SITA/Houthi Media Center via AP

 

Az Irán által támogatott húti lázadók rakétákkal támadtak és motorcsónakokkal próbáltak elfoglalni egy 14 ezer konténert szállító teherhajót, amely a globális MAERSK szállítmányozó gigavállalat tulajdonában van. A MAERSK az incidens miatt 48 órára leállította a hajóforgalmát a Vörös-tengeren.

 

Az eset  komoly veszélyeket hordoz magában, mert a Vörös-tengeren halad keresztül a világkereskedelem 12 és a globális konténerszállítás 30 százaléka. A húti (húszi) lázadók támadásai a legrosszabb esetben ellehetetlenítik a hajóforgalmat, kevésbé rossz esetben megdrágítják a szállításokat a biztosítási díjak emelkedésével illetve azzal, hogy a hajóknak Afrika megkerülésével kell eljutniuk Európába.

 

A Reuters közlése szerint a MAERSK konténerhajóján tartózkodó legénység nem volt veszélyben, a fedélzeten nem került sor tűzpárbajra.

 

 hirdetes_810x300  

A húti lázadók a gázai háború okozta izraeli-arab feszültséget igyekeznek maximálisan kihasználni saját érdekeik érvényesítésére. Bár a konfliktus nagy szereplői (Izrael, Szaúd-Arábia, USA, Irán) igyekeznek elkerülni a konfliktus regionális kiszélesedését, ez a hútiknak lehetőséget ad arra, hogy gátlástalanul bevessék rakétáikat – az USA bevatkozása csak korlátozott lehet, hogy elkerülje az eszkalációt. Ha pedig odacsap, azzal Amerika-ellenes láncreakciót indít el a Közel-Keleten.

 

Több más nagy tengeri szállítmányozó vállalat inkább elkerüli a Vörös-tengert. A kereskedelmi aggodalmak miatt az Egyesült Államok elindította a Prosperity Guardian nevű műveletet a Vörös-tengeren, amelynek keretében 20 ország vesz részt a kereskedelmi hajók védelmében – de csak pár ország, köztük az USA küldött hadihajót vagy katonai erőt a térségbe. Emiatt feszültség van Washington és európai szövetségesei között – Franciaország és Németország is vonakodik katonai erővel részt venni a műveletben.

 

Novemberben és decemberben is voltak hasonló támadások a hútik részéről a Vörös-tengeren, ám a Prosperity Guardian missziójára reagálva a MAERSK újraindította hajóforgalmát a Szuezi-csatornán keresztül. Most az amerikai katonai jelenlét ellenére kénytelen két napos kényszerszünetet tartani.

 

A legújabb incidens kapcsán az USA Központi Parancsnoksága azt jelentette, hogy újabb két, Jemen területéről, a hútik által kilőtt hajók elleni ballisztikus rakétát semmisített meg. Majd vasárnapra virradóra, hajnali 3:30 körül négy csónaknyi húti fegyveres próbálta megostromolni a konténerhajót, de a fedélzetre nem jutottak fel, mert az amerikai USS Eisenhower és a USS Gravely hadihajók harci helikopterei viszonozták a tüzet.

 

Az ütközetben az amerikaiak elpusztították a lázadók három csónakját, a negyedik viszont elmenekült a helyszínről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.