Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A Pénzügyminisztérium üdvözölte, hogy Zuzana Čaputová államfő aláírta a parlament által elfogadott fontos törvényeket, ugyanakkor nem ért egyet az államfő költségvetéshez fűzött kiegészítéseivel, ahogy azzal sem, hogy ezek mentén az Alkotmánybíróságon támadná a vitatott tételeket.

 

A minisztérium szerint az államfő egyoldalúan, a minisztériummal való bárminemű konzultáció nélkül csatlakozott a Költségvetési Felelősség Tanácsának (RRZ) véleményéhez, méghozzá épp azután, hogy a pénzügyminisztérium aggasztónak találja az RRZ tevékenységét, amelyek mostanában inkább politikai, mint szakmai indíttatásúnak tűnnek.

 

(Az RRZ egy brüsszeli kötődésű szervezet, a Čaputová által májusban kinevezett szakértői kormány miniszterelnöke, Ódor Lajos, és pénzügyminisztere, Horváth Mihály is ebből a „tanácsadói” intézményből nőtte ki magát – a szerk.)

 

 hirdetes_300x300  

A Pénzügyminisztérium és az RRZ között leginkább a kiadások felső korlátai kapcsán vannak viták. A minisztérium szerint a vita már 2022 nyarától (tehát a Heger-kormány regnálása óta) fenn áll, mert nem ugyanazt a módszertant használják a kiadási korlátok meghatározására.

 

Az államfő pénteken írta alá a költségvetésről szóló törvényt, ám egyúttal azt is bejelentette, hogy fontolgatja a lehetőséget, hogy Alkotmánybíróságon támadja meg a költségvetést, arra alapozva, hogy az RRZ szerint a költségvetés nem felel meg a felelősségre vonatkozó szabályoknak.

 

(A szlovák költségvetés hiánya jövőre a tervek szerint 5,97 százalékos lesz. A progresszív erőtérnek kettős érdeke fűződik a költségvetés gyors kiegyensúlyozottságának elérésére. Az egyik, hogy ha a kormány megszorításokra kényszeríti rá, akkor nyilvánvalóan csökkenni fog a népszerűsége és támadható lesz. A másik, hogy Brüsszelben azt várják el a tagállamoktól, hogy hagyjanak fel az energiaárak és egyéb költségek leszorítására bevezetett intézkedésekkel, vagyis terheljék át az emberekre a gazdasági szankciók okozta problémákat. Mivel Brüsszel ezt követeli, a szlovák progresszívek ugyanezt szorgalmazzák. Tény azonban, hogy a Fico-kormány nem hajlandó leépíteni a támogatási rendszereket, egyelőre azonban azt sem látni, hogy miből tudná finanszírozni az olyan tételeket, mint a 13. nyugdíj, a családtámogatások, a lakáshitelek kamatteher-csökkentését, stb..)

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!