Nyitókép forrása: SITA/Paul Daly/The Canadian Press via AP

 

December közepén fontos és érdekes elemzés látott napvilágot az Indexen György László magyar közgazdász, szakpolitikus és egyetemi docens tollából. Naturalista nyíltsággal írta le a nyugati szankciós politika hatalmas bukásait és súlyos visszacsapó hatását, ami Európát sújtja. Mindezt kilenc pontban gyűjtötte össze, ennen nyomán soroljuk most fel a legfontosabb észrevételeit:

 

  1. Az energiaárak még mindig az első energiaválságot megelőző szint háromszorosán állnak, és az árkompenzációra (a lakosság és a vállalatok számára) az uniós tagállamok 1300 milliárd dollárt költöttek saját költségvetésükből, és még így sem képesek visszafogni az energiaárak emelkedését. A német nehézipar megtizedelődött, a német vegyipari óriás százas nagyságrendben zárta be üzemeit, új kapacitásait pedig inkább Kínában építi ki, az amerikai IRA adókedvezményes támogatása rendszer pedig Európából a tengerentúlra szippantja az európai működőtőkét. 
  2. Az öt legnagyobb olajipari cégóriás, az Exxon Mobile, a Chevron, a Shell, a BP és a TotalEnergies a 2022-es évet minden idők legnagyobb nyereségével zárta, amely elérte a 192 milliárd dollárt (a szlovák GDP csaknem kétszeresét).
  3. Az oroszok október óta (október 7-én támadta meg a Hamasz Izraelt) egyetlen hordó olajat sem adtak el a nyugati olajársapka 60 dollár szintje alatt, ehelyett az orosz oaljexport bevételei szeptemberben magasabbak voltak, mint az utolsó invázió előtti hónapban.
  4. Míg korábban a szibériai orosz olaj pár nap alatt jutott el a primorszki kikötőből Helsinkibe vagy a rotterdami finomítókba, most két hónap alatt megkerüli a Földet, majd „kínai” és „indiai” finomított olajként kerül az európai piacokra. Az extra költségeket természetesen az európai fogyasztók állják. A környezetszennyezésről nem is beszélve.
  5. A szankciók egyik tompa fegyvere, hogy az európai biztosítótársaságok kijelentették, hogy nem fogják biztosítani a szankciót kicselezni szándékozó hajókat. Semmi gond, hatalmas szellemflotta jött létre – feltételezhetően orosz tulajdonban –, és mindeközben a nyugati biztosítótársaságok 95 százalékos piaci részesedése 65 százalékra csökkent másfél év alatt a tengeri hajózási piacon.
  6. Mosodaországok egész hálózata működik, nem csak az oroszok kezdeményezésére. A Kirgizisztánba irányuló német export az oroszellenes szankciók előtti szint ötvenszeresére emelkedett, az szankciókat ezerrel támogató észtek exportja a százszorosára, a lengyeleké huszonkétszeresére, a görögöké huszonegyszeresére. 
  7. 2008-as évhez képest az EU és Nagy-Britannia együttes GDP-je most a harmadával kisebb az USA-hoz viszonyítva.
  8. Lehet, hogy Oroszország hosszú távon megérzi majd a szankciókat, de 2023-ban az orosz gazdaság akkor is 2,2 százalékkal növekedett, míg Európa stagnált.
  9. A szankciók nem érik el céljukat.

 

A teljes véleményírás ide kattintva érhető el.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.